A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) lett a Nintendo legnagyobb külső részvényese közel 8,3 százalékkal. A PIF még tavaly májusban vásárolta be magát a japán vállalatba 5 százalékkal, amit januárban 6 százalékra növelt, most pedig tovább terjeszkedett.

Bangkok,,Thailand,-,July,30,,2018,:,Gamer,Playing,Fortnite Bangkok, Thailand - July 30, 2018 : Gamer playing Fortnite game on Nintendo Switch.
Fotó: Shutterstock

A Nintendo volt tavaly az alap harmadik olyan japán játékgyártó vállalatba történő befektetése, amely elérte az 5 százalékos nyilvánosságra hozatali küszöböt a Nexon és a Capcom után. Sőt, a PIF 5,1 százalékról 5,8 százalékra növelte befektetését az EA-ban, miután 2 millió részvényt vásárolt 2022 végén. Miután közel 3 millió részvényt vásárolt, az alapnak a Take-Two-ban lévő befektetése szintén 5,3 százalékról 6,8 százalékra ugrott tavaly – írja a Bloomberg.

A játékcégekbe világszerte végrehajtott befektetések részei Szaúd-Arábia hosszú távú projektjének, hogy csökkentse az olajfüggőségét.

A közel-keleti ország eltökélt célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, ennek részeként Rijád 38 milliárd dollárt tervez befektetni a gamingszektorba, hogy 2030-ra az olajmonarchiát az e-sport központjává tegye. Mohammed bin Szalmán trónörökös, a sivatagi királyság tényleges vezetője ismert videójáték-rajongó, aki korábban azt nyilatkozta, hogy az ő generációja ismerkedett meg először a játékokkal.

A szaúd-arábiai állami befektetési alap (Public Investment Fund, PIF) a világ legnagyobb szuverén vagyonalapjai közé tartozik, becsült teljes vagyona 620 milliárd dollár. 1971-ben hozták létre azzal a céllal, hogy Rijád nevében pénzeszközöket fektessen be. 2015 óta Mohammed bin Szalmán irányítja.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a közel-keleti állami vagyonalapok tavaly 89 milliárd dollárt fektettek be. A tavaly befektetett összeg a duplája az előző évinek, ennek több mint a fele, 51,6 milliárd áramlott Európába és Észak-Amerikába. Mindez teljesen átrendezi a globális befektetések szerkezetét, és az előrejelzések szerint a következő években tovább fognak költekezni, így a gamingszektorban is újabb terjeszkedésekre lehet számítani.

Sivatagi Davos – a fél világ az arabok pénzére hajt

A globális befektetések legfőbb hajtóerői az arab államok szuverén vagyonalapjai lehetnek. Az IMF becslései szerint a következő négy évben ezek 1,3 ezermilliárd dollár többletbevételhez jutnak, amelyek a legnagyobb olajexportőrnél, Szaúd-Arábiánál és a legnagyobb gázexportőrnél, Katarnál halmozódnak majd fel. A szuverén alapok felnőtté váltak, és tudatosan fektetnek stratégiai szektorokba.