A Microsoft megkapta az Activison Blizzard felvásárlására az jóváhagyását, alig néhány héttel azután, hogy az Egyesült Királyság szabályozó hatósága megvétózta az üzletet – írta a Bloomberg.

Kazan,,Russia,-,Jan,18,,2022:,Activision,Blizzard,Logo,On
Kazan, Russia - Jan 18, 2022: Activision Blizzard logo on smartphone screen against  background of Microsoft logo. Microsoft announced buying of video game publisher Activision Blizzard.
Fotó: Shutterstock

Az Európa Bizottság saját elemzése szerint a vásárlás nem sérti a szabad versenyt, mivel a Microsoft megígérte, hogy a következő tíz évben lehetővé teszi a riválisai számára, hogy a platformjukon kínálják az Activison termékeit. Az üzlet sorsa mostantól azon múlik, hogy a cég hogyan birkózik meg a jogi kihívásokkal az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – ami valószínűleg nem lesz könnyű feladat.

Az EU áldása ugyanis szembemegy a brit versenyhivatal (CMA) és az amerikai kereskedelmi bizottság (FTC) korábbi döntésével, amely a Microsoft által megszerzett „felhőalapú technológiák” monopolhelyzetet alakítanának ki a videójáték-piacon.

Bár egyetértünk abban, hogy a felhőalapú streaming ígéretes piacnak tűnik, az nem fejlődik olyan gyorsan, hogy a közeljövőben leuralná az ágazatot

– jelentette ki Margrethe Vestager, az EU trösztellenes hatóságának a vezetője.

Az Európai Bizottság megvédte megállapításait, mondván, hogy a kötelezettségvállalások európai fogyasztók millióinak adnak majd lehetőséget arra, hogy „az Activision játékait bármely, az uniós régióban működő felhőalapú játékszolgáltatás segítségével streameljék”.

„A kötelezettségvállalások jelentős előnyökkel járnak a verseny és a fogyasztók számára, mivel az Activision játékai új platformokra, köztük kisebb uniós szereplőkre és a korábbinál több eszközre jutnak el” – áll a bizottság közleményében.

Ezzel szemben a CMA szerint az ügylet megerősíti a Microsoft előnyét a felhőalapú streamingpiacon, mivel számos vezető játék, köztük az Overwatch és a World of Warcraft felett is ellenőrzést szerez. A brit felügyelet megállapította, hogy az összeolvadás nélkül az Activision a jövőben képes lenne elkezdeni a játékok szolgáltatását felhőplatformokon.

A Microsoft javaslatai, amelyeket az Európai Bizottság ma elfogadott, lehetővé tennék a Microsoftnak, hogy a következő tíz évre meghatározza ennek a piacnak a feltételeit. Bár elismerjük és tiszteletben tartjuk, hogy az Európai Bizottságnak jogában áll más véleményt képviselni, a CMA kitart döntése mellett

– mondta Sarah Cardell, a CMA vezetője.

A Microsoft lezárná az Activision Blizzard felvásárlását, most újabb szövetségesre lelt

A Microsoft több mint egy éve képtelen lezárni Activision Blizzard bekebelezését, azonban igyekszik leszerelni a trösztellenes eljárásokat. Ennek érdekében sorra köti a szerződéseket riválisaival, most egy kisebb céggel sikerült megállapodnia.