A Virgin Galactic Holdings űrturisztikai vállalat májusban négytagú legénységet küld tesztrepülésre az űrbe, június végén pedig el akarja elindítani első kereskedelmi járatát. 

Fotó: Virgin Galactic

Richard Branson amerikai milliárdos űrvállalata tavaly májusban egyebek mellett ellátásbeli problémákra és munkaerőhiányra hivatkozva 2023 első negyedévére halasztotta eredetileg 2022-re beharangozott kereskedelmi szolgáltatása megkezdését.

A Virgin Galactic az űrrepülések jegyárát személyenként 450 ezer dollárban, azaz 152 millió forintban határozta meg. 

Az űrvállalat korábban 600 jegyet adott el elővételben a tervezett űrutazásokra 200–250 ezer dollár (68–84 millió forint) közti áron, de már akkor közölték, hogy a részvételi díjak emelkedni fognak.

Branson 2021. július 11-én járt az űrben saját űrhajóján. Az Új-Mexikóból induló űrhajó elérte a világűrt a sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, a fedélzeten tartózkodók néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

A földre zuhantak tavaly az űrszektor befektetői

A tavalyi év tőkepiaci viszontagságai miatt elfordultak az űripartól a befektetők. A háborús helyzetben azonban ismét megnőtt az állami finanszírozás.

Borítókép forrása: Virgin Galactic