A magyarok mindössze 38 százaléka érzi magát késznek a hosszabb életre – derül ki az NN 2023-as „Longevity” kutatásából, amely az egészségügyi, pénzügyi és mentális felkészültséget vizsgálta a válaszadók körében.

Romantic,Couple,In,Love,Sitting,Together,On,Rope,Swing,At
Fotó: Shutterstock

Az eredmények szerint a pénzügyek terén Magyarország közepesen gyengén teljesít a nemzetközi mezőnyben. Japán, Belgium és Szlovákia után ugyanis a magyaroknál a legalacsonyabb, mindössze 16 százalék azok aránya, akik optimistán tekintenek a jövőbe, míg 84 százalék különböző aggodalmainak adott hangot.

A magyarok háromnegyede küzd kisebb-nagyobb anyagi kihívásokkal

A megkérdezettek kétharmada szerint a megélhetési költségek és az infláció adnak a legtöbb okot aggodalomra, 41 százalék pedig a gazdaság és a foglalkoztatás terén lát súlyos kockázatokat.

A kutatás szerint a magyarok csaknem háromnegyede küzd kisebb-nagyobb anyagi kihívásokkal,

és mindössze negyedük válaszolta azt, hogy nincs ilyen jellegű problémája. A megkérdezettek ötöde törekszik arra, hogy pénzügyileg bebiztosítsa magát, míg 35 százalékuk nem tesz ilyen lepéseket.

Minden harmadik válaszadó küzdelmesnek ítéli a megélhetést, 18 százalék szorul rá családtagjai vagy barátai anyagi segítségére, és mindössze 41 százalék rendelkezik legalább háromhavi megtakarítással. A borúlátást erősíti az a tény is, hogy a kutatás szerint a magyarok 59 százaléka szerint romlott saját pénzügyi helyzete az elmúlt években.

Csak a nyugdíj a biztos?

Mindezekkel együtt figyelemreméltó az állami nyugdíjrendszer iránti bizalom szintje: a megkérdezettek összesen 79 százaléka bízik az első pillérben, de legalábbis abban, hogy később ő maga is részesülni fog ebben az ellátásban.

Active,Senior,Couple,Jogging,Together,On,Bridge
Fotó: Shutterstock

Sokan azonban már élnek a nyugdíj-előtakarékosság lehetőségeivel: 

már több mint 440 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés van Magyarországon (MNB), ez a szám 2017 óta majdnem a duplájára nőtt, 

és egyre nagyobb az érdeklődés az euróalapú megtakarítások iránt is. 

 

Borítókép forrása: Shutterstock