Portugáliában hétfőtől az állampolgárok akár háromnapos betegszabadságra is jogosultak lesznek a betegségükről szóló egyszerű, online vagy telefonos bejelentés alapján, az intézkedés segíthet a nemzeti egészségügy tehermentesítésében – derült ki a lisszaboni kormány közleményéből. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint „ez az intézkedés nem jár semmilyen költségtérítéssel sem az állam, sem a munkáltató számára, mivel a munkából történő kiesés maximális időtartama megegyezik azzal a várakozási idővel, amely alatt a munkavállaló nem kap fizetést a társadalombiztosítástól”.

Daily Life In Lisbon Amid COVID-19 Pandemic
Fotó: AFP

A rendelkezés része a „munka méltóságáért” intézkedéscsomagnak, amelyet februárban fogadott el a parlament a munkavállalók munkakörülményeinek javítása érdekében. A munka törvénykönyvének reformja több tucat más intézkedést is tartalmaz, például a távmunkát lehetővé tevő helyzetek kiszélesítését vagy a végkielégítések növelését. 

Több ország is ingyenpénzt kínál a vidékre költözőknek

Számos program indult a vidékre költözés elősegítéséért, ami egyben megélhetési költözést is.

Az évente legfeljebb két ilyen, rövid távú betegszabadság megszerzéséhez a gyengélkedő munkavállalók ezentúl a nemzeti egészségügyi szolgálat (SNS) honlapján egy egyszerű nyilatkozattal igazolhatják majd távollétüket a munkáltatójuknak.

Az intézkedésnek – amely minden 16 év feletti munkavállalóra vonatkozik – az az egyik célja, hogy megkönnyítse a dolgozók életét, valamint tehermentesítse a közegészségügyi központokban dolgozó háziorvosokat, akik egyedüliként jogosultak igazolást kiadni a betegség idejére.

A portugál egészségügyi minisztérium becslése szerint évente mintegy hatszázezer olyan orvosi konzultáció történik, amelynek során a legfeljebb háromnapos távolléteket igazolják. Az online bejelentett, rövid betegszabadságot a koronavírus-világjárvány idején már kipróbálták.