Gondoskodó Elbocsátás Programról született döntés a nyíregyházi Electroluxnál, amelyet a korábban bevezetett, maradást ösztönző juttatásokon felül kínál a vállalat az átszervezésben érintett munkatársai részére. A dolgozói érdekképviseletekkel kötött megállapodás számos olyan ingyenes támogatási elemet tartalmaz, amely segítséget nyújthat a sikeres álláskereséshez, munkahelyváltáshoz – számolt be róla csütörtöki közleményében az Electrolux.

Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

A most megkötött megállapodás előzménye, hogy a vállalat február elsején bejelentette: nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és az alacsony kereslet miatt. Emiatt több hullámban összesen mintegy 600 főt érintő létszámcsökkentésbe kezd a nyíregyházi üzemben októberben. Az utolsó termelési nap a tervek szerint december 15. lesz.

A tárgyalások eredményeképpen egy rendkívül széles körű támogató programról született megállapodás. A program két fókuszterülete a munkatársak megtartását ösztönző juttatási rendszer kidolgozása, valamint a Gondoskodó Elbocsátás Program elindítása volt

– nyilatkozta Könczöl Zoltán, az Electrolux Magyarország országos HR-vezetője.

Hozzátette, hogy a cég kollektív szerződése kedvezőbb feltételeket biztosít a munkavállalóknak a munka törvénykönyvében meghatározottaknál. Ezenfelül a februári bejelentést követően a havi termelési bónusz mértékét jelentősen növelte a vállalat, és a gyártásleállítási ütemtervben meghatározott ideig a vállalatnál maradó munkavállalók további háromhavi hűségbónuszra lehetnek jogosultak.

A munkatársak elhelyezkedését támogató programunk nyolc területre fókuszál. Az egyes programelemek megvalósításához igénybe vesszük külső szakértő partnerek támogatását is. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával, akikkel a kezdetektől fogva szoros az együttműködés

– fejtette ki Muszik Kinga, az Electrolux nyíregyházi gyárának interim HR-vezetője.

A vállalat alapvető célja, hogy a létszámcsökkentéssel kapcsolatos jogi, munkaerőpiaci információk elérhetővé és érthetővé váljanak, ezért az Electrolux minden munkavállaló számára információs fórumokat szervez.

A munkaidőben szervezett információs fórumok célja, hogy részletes tájékoztassák a munkavállalókat a munkaviszonyuk megszüntetésével kapcsolatos jogi tudnivalókról, a szükséges adminisztratív lépésekről, illetve segítséget adjanak a munkaerőpiacra történő kilépéshez, amelyben a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya is támogatást nyújt.

Az Electrolux ingyenes pszichológiai konzultációt és rezilienciatréninget is biztosít minden dolgozójának.

A jövőre való felkészülés jegyében a cég álláskeresési tréningeket szervez azzal a fő céllal, hogy gyakorlatias álláskeresési ismeretek elsajátításával a munkát keresők képessé váljanak az önálló álláskeresésre, friss önéletrajzzal, fotóval és motivációs levéllel rendelkezzenek, és a lehető legrövidebb időn belül újra munkába tudjanak állni.

Az álláskeresési tréningeken felkészített kollégák szeptemberben vállalati állásbörzén is részt vehetnek. A nyíregyházi telephelyen megrendezett börzén bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a regisztrált munkáltatóknak, ahol a munkavállalók közelebbről megismerhetik a felkínált nyitott pozíciókat, az alkalmazás feltételeit.

A cég átképzési támogatást is nyújt munkavállalóinak. A legkülönbözőbb képzéseket magába foglaló átképzési program népszerű, mintegy 300 munkatárs regisztrált a programba. Leginkább az idegennyelvi és a könnyűgépkezelői képzések iránt érdeklődnek a lapátra kerülő dolgozók.

A vezető beosztású munkatársakat is célirányosan támogatja az Electrolux, aktívan segíti őket az átmeneti idő változásainak kezelésében, és nekik is jár a személyre szabott álláskeresési segítség.

Tudjuk, hogy a bejelentés nehéz helyzetet teremtett a nyíregyházi gyárban dolgozóknak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot. Éppen ezért volt az Electrolux annyira elkötelezett abban, hogy megegyezés szülessen a munkatársakkal, akik nagyon méltányosnak és motiválónak értékelik a programot

– zárta mondandóját Szentpéteri Ferenc.

Kínai kézbe kerülhet a magyar gyárát bezáró svéd Electrolux

A Midea megvásárolná a svéd Electrolux háztartásigép-gyártót.