Az amerikai szenátus vizsgálatot indított két tucat cég ellen, ahol egy kiskaput kihasználva elkezdték kikerülni a túlórafizetéseket. Többek között a Burger Kinget, a Pizza Hutot, a H&R Blockot és a Jimmy John’st is érinti a vizsgálat.

Estepona,,Malaga/spain,-,10,18,2019:,Long,Exposure,Night,Photography
Fotó: Shutterstock

A szenátusi vizsgálatot Massachusetts és Ohio szenátorai, Elizabeth Warren és Sherrod Brown indították. A vizsgálat tárgya, hogy az érintett cégek hamis pozíciók kiosztásával a munkavállalókat látszólag vezető beosztásba sorolták, hogy így elkerüljék a túlórák kifizetését. 

A törvények szerint a vezetők esetén nem minden esetben kötelező az extra munkát kifizetni 

írta meg a Forbes.

A vizsgálathoz a Nemzeti Gazdaságkutató Iroda jelentése vezetett, ami arról szólt, hogy a vállalatok miként használják ki a szövetségi törvények jelentette kiskapukat. E szerint a cégek majdnem minden alkalmazott pozíciója mellé odatették a menedzser szót, hogy látszólag vezető beosztású kollégaként ne kelljen nekik túlórát fizetni. 

A jelentés szerint nagyjából évi 4 milliárd dollárt spóroltak ezen a cégek. 

A szövetségi törvény szerint a vezető beosztású dolgozók számára heti 455 dolláros túlóra felett kötelező a többletet kifizetni. A fiktív vezetők értelemszerűen nem érték el ezt a küszöböt, így elestek a túlóráért járó fizetésektől.

Amerika lényegében kifacsarja a lecsúszó Európa gazdaságát

A „támogatásháború” fokozódik: India is felveszi a kesztyűt az Egyesült Államok protekcionista csomagja ellen – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Európának is sürgősen lépnie kell, mert ha nem így tesz, könnyen elveszítheti azt az iparágat, amelyre – eddig – a jövőjét építette.

A jelentés szerint névileg vezető beosztású alkalmazottak a valóságban belépő, vagy más, alacsony szintű feladatköröket láttak el a cégeknél. A különböző menedzserek valóságban elvégzett munkája egyértelműen nem vezetői teendő, ez pedig azt jelenti, hogy 

a vállalatok a törvények szándékos megkerülésével spórolták meg a túlóradíjakat. 

A jelentés szerint voltak cégek, ahol a recepciósok „első benyomások igazgatója” pozícióban dolgoztak, máshol pedig a pincérek munkakörének a neve „étteremvezető asszisztens” volt. Akadt olyan hely, ahol találtak „vezető zuhanyzóajtó-szerelőt” is.

Warren és Brown július 11-ig adott időt a két tucat cégnek, hogy nyújtsa be a szenátus elé az alkalmazotti nyilvántartásukra vonatkozó adatokat, különösképpen a munkaköröket és a hozzájut társuló fizetéseket.

A jelentés szerint egy átlagos dolgozó évi 3200 dollárt veszít azzal, hogy a vállalatok elcsalják a túlóráért járó pénzt.