Mintegy 4,6 milliárd dollár (több mint 1500 milliárd forint) értékben tervez beruházását Lengyelország nyugati részén az Intel. A létesítmény csipek összeszerelését és tesztelését végzi majd.

Az Intel az elmúlt időszakban több európai beruházást is bejelentett és több gyára is van az Európai Unión belül. Az amerikai vállalatnak Dublinban van egy „ostya” gyár és egy komplex üzemet tervez Kelet-Németországban. A csipeket először az ostyagyártó üzemekben hozzák létre vegyi, mechanikai és optikai folyamatokkal, majd a Lengyelországba tervezett összeszerelő és teszt létesítményekben ezeket a leheletvékony felületeket vágják kisebb darabokra és állítják belőlük elő a kész terméket.

Flash Memory Companies Photo IllustrationsIntel logo displayed on a phone screen with a binary code reflected on it, a laptop keyboard, a memory card, an adaper and cables are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 30, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A németországi üzem akár 10 milliárd eurós állami támogatást is kaphat, miután azon beruházás értéke 17 milliárd euróról 30 milliárd euróra kúszott fel. A lengyelországi, az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger által Wroclawban pénteken bejelentett beruházás a legújabb eleme az európai ellátási lánc kiépítése érdekében tett törekvéseknek a cég részéről. Németországban tervez üzemet nyitni az Intel vetélytársa, a tajvani TSMC is.

Áprilisban az EU 43 milliárd eurót különített el a közösség határain belül történő félvezetőipari beruházások támogatására – idézi fel a Bloomberg, amely felhívja arra is a figyelmet, hogy az Intel gyártókapacitásainak a döntő része jelenleg Kelet-Ázsiában található.

Az amerikai csipgyártó várhatóan a lengyelektől is kap támogatást a beruházáshoz, miután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren arról írt, hogy a kormány 20 milliárd zlotyit (4,9 milliárd dollárt) különített el a projektre, ami több mint amennyit az Intel szán az üzemre.