Az Intel több mint 30 milliárd eurós befektetéssel hoz létre gyárat Németországban az európai terjeszkedése keretében – közölte azt amerikai csipgyártó hétfőn, valóra váltva ezzel Olaf Scholz német kancellár tervének egyik kulcselemét, aki hazáját globális csipgyártó központtá tenné.

Az alku értelmében két felső kategóriás félvezetőket készítő létesítmény jöhet létre, cserébe 10 milliárd eurós német állami támogatásért. Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója ki is fejezte háláját a német kormánynak és Szász-Anhalt tartománynak, ahová az egyik üzemet a gyártó tervezi.

A gyárberuházási szerződés aláírása.
Fotó: AFP

Gelsinger vezetése alatt a vállalat dollármilliárdokért épít gyárakat három kontinensen, hogy visszaszerezze vezető pozícióját a félvezetők piacán, és felvegye a versenyt olyan vetélytársaival, mint az AMD, az Nvidia vagy a Samsung.

A német beruházás napokon belül az Intel harmadik nagy bejelentése, hiszen a cég a múlt héten 4,6 milliárd dolláros lengyel és 25 milliárd dolláros izraeli beruházást is bejelentett – írja a Reuters.

A német kormány mindeközben rendkívüli bőkezűséggel igyekszik a csipgyártókat az országba csábítani, 

hogy megszabaduljon dél-koreai és tajvani csipfüggőségtől. Ezért Berlin tárgyalásokat folytat a tajvani TSMC-vel és a svéd akkumulátorgyártó Northvolttal is, hogy a cégek Németországban nyissanak üzemet.

Az Intel tavaly jelentette be, hogy gyárakat tervez Németországban, valamint Írországban és Franciaországban, hogy hasznot húzzon az európai támogatásokból, amelyek az amerikai és ázsiai függőség leépítését célozzák.