Európa második legnagyobb légitársasága, az EasyJet 1700 járatot törölt a következő három hónapban a londoni Gatwick repülőtérről, ami öbb mint 180 ezer utast érinthet. A törölt járatok helyett másik gépet vagy visszatérítést kínál a légitársaság, melynek szóvivője hangsúlyozta, hogy 

ez kevesebb, mint egy napi forgalomnak felel meg a nyári csúcsidőszakban, mivel ezen időszak alatt a cég több mint 90 ezer járatot indít.

 

Travel traffic at the start of the Whitsun holidays at BER Airport
03 June 2022, Berlin: An easyJet aircraft is reflected in a glass facade next to a Lufthansa aircraft at Berlin Brandenburg Airport (BER) "Willy Brandt". Numerous travelers are expected for the start of the long Whitsun weekend. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Mindez enyhíthet az európai légtérben kialakuló dugókon, melyet a forgalomirányítási zavarok is tetéznek, és melynek hatására a Ryanair, az Air France-KLM és a Deutsche Lufthansa is ritkította járatait – írja a Bloomberg.

A járvány utáni mélypontról a légiközlekedés gyorsan váltott szárnyalásba, így július 6-a volt a legforgalmasabb nap a kereskedelmi repülés történetében. Ekkor 134386 repülő szállt fel a FlightRadar24 adatai szerint.

Az európai légteret menedzselő Eurocontrol a múlt héten azonban további fennakadásokra figyelmeztetett a nyáron, miután számos célállomás légtere túlzsúfolttá válhat. A szakszervezetek munkabeszüntetései tovább ronthatnak ezen a helyzeten.