A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmeztette az ATV-t – közölte a hatóság. A döntés előzménye, hogy a vizsgálatot folytatott le a tévécsatorna Heti Napló Sváby Andrással című műsorának nyereményjátéka miatt. 

ATV
A GVH figyelmeztette az ATV-t. Fotó: Sváby András hivatalos oldala / Facebook

Ennek oka, hogy megtévesztették a fogyasztókat, mert nem derült ki egyértelműen, hogy a nézők meddig szavazhatnak a műsorban. A tévétársaság végig együttműködő volt az eljárás során,

nem kapott bírságot,

ugyanakkor igazolnia kell a GVH-nak, hogy a jogszabályokhoz igazítja a műsorgyártását.

Hogyan tévesztette meg a nézőket az ATV?

A versenyhatóság még tavaly év végén indított eljárást a Heti Napló nyereményjátéka miatt. Ez most zárult. Megállapították, hogy a vállalkozás megtévesztette a fogyasztókat, ugyanis nem tájékoztatta megfelelően a nézőket arról, hogy mikor zárulnak le a nyereményjátékkal egybekötött véleménynyilvánító közönségszavazások. A versenyhatóság szakértői által mintaként megvizsgált tíz, egymást követő adásból mindössze egyben hívták fel a nézők figyelmét arra, hogy a szavazás lezárult, míg a többi kilencben nem adtak erről egyértelmű információt. A tévétársaság egyébiránt nem csupán az adások során, hanem utólag, a versenyhatóságnak sem tudott tájékoztatást adni a szavazások lezárulásának pontos időpontjairól. 

A megtévesztő gyakorlat miatt minden alkalommal számos elkésett szavazat (köztük sms-ek is) érkezettek, amelyek már sem a véleménynyilvánítás eredményébe, sem a nyereménysorsolásba nem számíthattak bele

– mutatott rá a GVH.

Hogyan reagált az ATV a GVH vizsgálatára?

Fontos megjegyezni, hogy az ATV először követett el versenyjogi jogsértést. Az eljárásban mindenben együttműködött a versenyhatósággal: 

  • módosította játékszabályzatát, konkretizálva az eddig bizonytalan szavazatzárási időpontot, amelyről már az adásban is tájékoztatta a nézőket. 
  • A tévétársaság nem vitatta a GVH vizsgálatának megállapításait, részben elismerte a jogsértést, és lemondott a jogorvoslat lehetőségéről is. 

Az eljáró versenytanács mindezt tekintbe véve nem szabott ki bírságot, csupán figyelmeztetésben részesítette az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-t. Ugyanakkor arra is kötelezte a tévétársaságot, hogy 30 napon belül alakítson ki egy belső eljárásrendet, amely megfelelően biztosítja a műsorgyártása versenyjogi előírásoknak való teljes körű megfelelését és a további hasonló jogsértések megelőzését. Az ATV-nek mindezt részletesen dokumentálva kell igazolnia a GVH-nál.