A Toyota Japánban található 14 autógyárának mind a 28 összeszerelő sora leállt kedden a beérkező alkatrészeket kezelő számítógépes rendszer meghibásodása miatt.

Toyota Motor Corp. Resumes Automobile Production Following Floods
Semi-complete vehicles on the upper deck of the automobile production line at the Toyota Motor Corp. manufacturing plant in Durban, South Africa, on Tuesday, Aug. 16, 2022. Floods earlier in the year caused extensive damage to the Toyota plant, one of the country's biggest car manufacturers. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg via Getty Images
 A vállalat nem közölte, mely modelleket érinti a rendszerhiba.
Fotó: Getty Images

A japán autógyártó egyelőre kizárja, hogy a problémát kibertámadás okozta volna, de a kiváltó okot egyelőre nem találják. A cég szóvivője azt mondta, hogy még nem tudni, mikor indulhat újra a termelés. A Toyota nem kívánta felfedni, hogy mely modelleket érinti a rendszerhiba.

A Reuters számításai szerint az üzemek együttesen az autógyártó globális termelésének mintegy harmadát adják.

A Toyota hazai termelése fellendült a sorozatos termeléscsökkentés után, amit a félvezetőhiány okozott. A kibocsátás 29 százalékkal nőtt az első fél évben, ami 2021 óta az első ilyen növekedés. Japánban az év első felében átlagosan napi 13 500 járművet gyártottak.