Tayyip Erdogan török ​​elnök arra kérte a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot, hogy építsen egy Tesla-gyárat Törökországban – közölte hétfőn az ország kommunikációs igazgatósága. Musk szerint sok török ​​beszállító már dolgozik a Teslával, és Törökország az egyik legfontosabb jelölt a következő gyárához.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan - Elon Musk meeting in New York
Fotó: AFP

A Reuters cikke szerint Erdogan és Musk a New York-i, az ENSZ melletti felhőkarcolóban, a Turkish House-ban tartott megbeszélésen tárgyalt egymással. Erdogan az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésén.

A török elnök a találkozón azt is elmondta, hogy 

Törökország nyitott a mesterséges intelligencia és a Starlink, Musk SpaceX műholdas internetes vállalkozása terén való együttműködésre. 

Musk azt is mondta, hogy a SpaceX a török ​​hatóságokkal kíván együttműködni, hogy megszerezze a Starlink műholdas szolgáltatásainak Törökországban való nyújtásához szükséges engedélyt. Erdogan meghívta Muskot a Teknofest török ​​repülési és technológiai fesztiválra, Izmirbe szeptember végén. 

A Tesla-vezér hétfőn Kaliforniában találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is. Musk az X közösségimédia-platformon közzétette, hogy tárgyalásaik a mesterséges intelligencia technológiájára fognak összpontosítani. A Tesla augusztusban érdeklődést mutatott egy olyan indiai gyár építése iránt, amely alacsony költségű elektromos járművet gyártana. 

Nyomás alatt a Tesla: hogyan lesz ebből megfizethető kisautó?

Musk mindent egy lapra tett fel: ha sikerült neki gigantikus présekkel egyben kiöntenie az autó teljes alvázát, azzal költség- és időoldalon hatalmas lépéselőnyre tesz szert riválisaival szemben. A külső szakértők szkeptikusak, miközben a Tesla saját mérnökei gőzerővel dolgoznak a megoldáson.