A Nokiának komoly nehézséget okoz, hogy a mobilszolgáltatók sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem ruháznak be akkora mértékben az 5G-hálózat fejlesztésébe, mint azt az egyik legnagyobb ilyen hálózati eszközöket gyártó cég remélte. Ezért újraszervezik a vállalat működését, hangsúlyosan a hatékonyságnövelés jegyében. 

(FILES) A picture taken on February 26, 2023 shows Nokia new logo at the Mobile World Congress (MWC), the telecom industry's biggest annual gathering, in Barcelona. Nokia said on October 19 that it would cut up to 14,000 job as profits fell on weakening demand for its 5G equipment in North America. The announcement adds to a series of layoffs in the tech industry following a boom during Covid pandemic lockdowns. (Photo by Josep LAGO / AFP)
A szolgáltatók kevesebbet ruháznak be az 5G-hálózatba, ami negatívba taszította a Nokia pénzügyi eredményét.
Fotó: AFP

 

Borús számok a Nokia pénzügyi jelentésében

A finn vállalat csütörtökön közzétette pénzügyi eredményét is, amely a vártnál gyengébb számokat tartalmazott. A korrigált működési eredmény 424 millió euró volt a harmadik negyedévben, amely elmarad a Bloomberg elemzőinek 545,2 millió eurós várakozásaitól. Ebben az időszakban a nettó árbevétel 20 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ám az adat a devizahatások kiszűrésével 15 százalék esést jelez. 

A Nokia minden tekintetben elmaradt az értékesítési és nyereségvárakozásoktól

– összegezte jegyzetében Andrew Gardiner, a Citi elemzője.

A legnagyobb visszaesést a Mobile Networks üzletág produkálta. Az üzletág nyeresége 19 százalékkal csökkent, mivel a mérsékelt indiai növekedés az 5G kiépítésére nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az észak-amerikai lassulást – magyarázta Pekka Lundmark vezérigazgató a honlapon közzétett pénzügyi jelentésben.

Az első három negyedévben a cég nettó árbevétele 5 százalékkal nőtt éves alapon.

A pénzügyi jelentés csütörtöki publikálása után a Nokia árfolyama meredek esésnek indult.

A Nokia árfolyama 1 év
 

A vállalat az esést a makrogazdasági bizonytalanság és a magasabb kamatlábak miatti nagyobb kiadásokkal indokolta.

Az első három negyedévben az informatikai cég nettó árbevétele 5 százalékkal nőtt éves alapon, azonban a mobilhálózatok piacán 9 százalékos visszaesést vár az idei évre, ami jócskán felülmúlja a korábbi 2 százalékos becslését.

A Nokia költségmegtakarításba kezdett

A társaság arra számít, hogy a mobilhálózatok piacán a visszaesés nagyobb lesz a korábban előre jelzettnél, ezért „csökkenti a költségalapját és növeli a működési hatékonyságát, miközben megőrzi a kutatás-fejlesztés kapacitását és a technológiai vezető szerepe iránti elkötelezettségét” – jelentette be a vállalat a Nasdaqnak eljuttatott közleményében.

Ennek keretében megválhat dolgozóinak 16 százalékától, hogy a költségeit jövőre legalább 400 millió, a rá következő évben pedig 300 millió euróval csökkentse.

Mintegy 11-14 ezer munkavállalót bocsátanak el.

A költségmegtakarítási program pontos mértéke a piaci kereslettől és az inflációtól függ. A takarékoskodás elsősorban a mobilhálózatokat, a felhő- és hálózati szolgáltatásokat, valamint a Nokia vállalati funkcióit érinti. A program egyszeri szerkezetátalakítási költségei és pénzkiáramlása várhatóan hasonló lesz az elért éves költségmegtakarításhoz – részletezte szándékait a vállalat.

A vezérigazgató szerint ugyanakkor a Nokia jó úton halad afelé, hogy elérje az évre vonatkozó nettó árbevételi céljának alsó határát, azaz a 23,2 milliárd eurót.

A vállalat célja a 14 százalékos működési haszonkulcs elérése 2026-ra.

Eljött az északi mobilhálózat-építők fekete napja

A recesszióval való riogatásoktól megrettent távközlési vállalatok Indiát leszámítva világszerte behúzták a kéziféket, ami eléggé megviseli az 5G-specialista európai hálózatépítő cégek, a Nokia és az Ericsson bevételét és eredményét is.