A járműfiatalítási program következő lépcsőjében 160 darab korszerű, környezetkímélő, szóló kivitelű autóbusz érkezhet a Volánbuszhoz – derült ki a közlekedési vállalt keddi közleményéből. A járműveket a több ütemben, a jelenlegivel megegyező vagy kedvezőbb áron rendelheti meg a közbeszerzési eljárás első szakaszában kiválasztott beszállítóktól a cégcsoport.

10 elektromos buszt adtak át Szolnokon.20230622 Szolnok10 elektromos buszt adtak átFotó: Nagy Balázs NBÚj NéplapKépen: BYD K9UD típusú autóbusz
Fotó: Nagy Balázs

A tavaly decemberében indult közbeszerzési eljárás eredményes lezárását követően az Omnibus Hungária Kft. és az ECO-Tech VisiON Kft. összesen 160 darab kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt és 16 diagnosztikai eszközcsomagot szállíthat a Volánbusznak. Az erről szóló keretmegállapodásokat október 17-én írta alá a három vállalat.

A szállítandó járművekkel szemben elvárás, hogy a klímaberendezéssel felszerelt autóbuszok legalább 45 ülőhellyel rendelkezzenek, és legalább 80 fő egyidejű szállítására legyenek alkalmasak. Emellett elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval is rendelkezniük kell. A vezetéstámogató biztonsági rendszerek közül az ABS és az ASR is a felszereltség részét kell képezze. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag-kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro 6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotornak kell hajtania.

A lehívási kötelezettség nélküli keretmegállapodások aláírásával a szállítók vállalták, hogy a következő három évben nem emelik áraikat.

A Volánbusz az újabb fordulókban az aktuálisan kedvezőbb – de a keretmegállapodásban szereplőnél nem magasabb – árat ajánló partnertől rendeli meg a járműveket.

20230727 Miskolc 

A vármegyében 
új Credobusok állnak forgalomba.  A jelentős nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően a vármegye flottájának csaknem 10 százaléka megújult, a 
csuklós állomány átlagéletkora 11,4 évről 3,2 évre csökkent, jelentette be a 
Volánbusz Zrt. ünnepélyes keretek között, sajtónyilvános eseményen. 

Fotó: Bujdos Tibor BT
Észak-Magyarország20230727 Miskolc A vármegyében új Credobusok állnak forgalomba.  A jelentős nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően a vármegye flottájának csaknem 10 százaléka megújult, a csuklós állomány átlagéletkora 11,4 évről 3,2 évre csökkent, jelentette be a Volánbusz Zrt. ünnepélyes keretek között, sajtónyilvános eseményen. Fotó: Bujdos Tibor BTÉszak-Magyarország
Fotó: Bujdos Tibor

A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. A társaság új buszai Magyarország valamennyi járásában feltűnnek már. A MÁV-Volán csoport járműfiatalítási programjának keretében a korábban lezárt beszerzéseknek köszönhetően év végéig megérkezik a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a nagyjából 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési cég.

Ha megütöd a buszsofőrt, leülöd – figyelmeztető kampányt indított a MÁV–Volán

Figyelmeztető kampányt indított a MÁV-Volán csoport arról a még mindig nem eléggé köztudott tényről, hogy a buszvezetők és a csoport más munkatársai különleges jogszabályi védelmet élveznek.