Figyelemfelhívó kampányt indított a MÁV–Volán csoport, hogy még inkább tudatosítsa: munkatársai – akiket az elmúlt hónapokban több súlyos támadás ért – különleges jogszabályi védelmet élveznek. „A MÁV–Volán csoport határozottan kiáll munkatársai mellett, és minden, a normális emberi együttélés és a közösségi közlekedés alapvető szabályait betartani képtelen támadónak üzeni: elég volt!” – írta közleményében a csoport.

Fotó: MÁV–Volán csoport

Az egy hónapos intenzív kampány október elején indult azzal a céllal, hogy segítsen megelőzni a csoport munkavállalóinak életét megnehezítő és a tömegközlekedés biztonságát veszélyeztető  jövőbeni eseteket. A csoport honlapján, közösségimédia-felületein, vállalati blogjában, óriásplakátokon, járművein és autóbusz-, illetve vonatállomásain üzeni: 

az erőszak nem megoldás a nézeteltérések rendezésére. 

Akár szabadságvesztés is lehet a támadás következménye

Az autóbusz-vezetők, vonatvezetők, HÉV-járművezetők, rendészek, jegyvizsgálók, közfeladatot ellátó személynek minősülnek, bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekmény, és ezért súlyosabb a büntetése, akár szabadságvesztés is lehet. 

A közlemény emlékeztet: 2022-ben 175, míg 2023 első fél évében csaknem 90 főt ítéltek – akár gyorsított eljárásban – jogerősen szabadságvesztésre 

közfeladatot ellátó személy, például autóbusz-vezetők, jegyvizsgálók terhére elkövetett erőszakos cselekedet miatt. A MÁV–Volán csoport minden esetben feljelentést tesz.

A társaság korábban azt kezdeményezte, hogy megelőzésként fogjanak össze a rendőrség, az önkormányzatok és a közterület-felügyeletek. A csoport közel 420 helyszínen több ezer kamerát üzemeltet. Az autóbuszok nagy részén fedélzeti kamerarendszerek működnek, a MÁV-Start elővárosi motorvonatain, személykocsikon és a belföldi intercityken egyaránt vannak kamerák. 

A MÁV-Start jegyvizsgálói már évek óta használnak testkamerát, összesen 169 ilyen készüléket.