Az év végéig megkezdi az ország nagy forgalmú útvonalain lévő töltőállomásain 28, elektromos autótöltőpontból álló hálózat kiépítését az OMV. A beruházás része egy, az OMV és az által közösen finanszírozott nagyobb projektnek, amely több mint 400 pont telepítésével járul hozzá a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén az elektromos autók ultragyors töltését szolgáló regionális hálózat fejlesztéséhez – derült ki a vállalat csütörtöki közleményéből.

OMV, benzin, banzinkút, küldött kép
Fotó: OMV

A 28, egyenként legalább 150 kilowatt teljesítményű, ultragyors töltőpontot hét helyszínen helyezik el. A készülékek maximális töltőteljesítménye elérheti a 300 kilowattot, és az autó kapacitásától függően nagyjából 10-15 perc alatt képesek egy járművet 200 kilométeres hatótávolságra feltölteni.

Az EU 1 050 000 euróval támogatja a 7 magyarországi helyszínt, a beruházás teljes költsége 2,1 millió euró (csaknem 800 millió forint).

Az állomások telepítése a tervek szerint 2025 végéig lezárul.

Az OMV Petrom Marketing, az OMV HU és az OMV SK által alkotott konzorcium sikeresen nyújtotta be az „Ultragyors elektromos autótöltés fejlesztése Közép- és Kelet-Európában” projekt európai finanszírozására irányuló pályázatát. A projekt célja, hogy 2025 végéig több mint 400, egyenként 150 kilowatt beépített teljesítményű ultragyors töltőpontot telepítsen. Ebből 328-at 80 romániai helyszínen, 52-t 11 szlovákiai helyszínen, 28-at pedig 7 magyarországi helyszínen telepítenek.

OMV, benzin, banzinkút, küldött kép
Fotó: OMV

A teljes beruházás becsült összege megközelítőleg 39 millió euró, amelyből nagyjából 15 millió eurót az Európai Unió biztosít az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül, mintegy 5 millió eurót bankhitelből, a fennmaradó részt pedig saját forrásból finanszírozzák.

Budapesten debütált az elektromos hajtású oldtimer versenyautó

Az 1950-es éveket idéző, oldtimer formavilágú, ugyanakkor a legmodernebb hajtáslánccal felvértezett eTipo elektromos tesztversenyautó második, továbbfejlesztett generációja valós megmérettetéseken, hegyi pályás nemzetközi viadalokon is részt vesz. A Formula–1-es kocsi külön érdekessége, hogy dobozos termékként meg is vásárolható a világpiacon.