A svéd teherautó-gyártó Volvo AB korábbi oroszországi üzemének új tulajdonosa közölte, hogy közel két év kihagyás után újraindította a termelést, és 2024-ben 2000 teherautó gyártását tervezi. A Volvo 2022 februárjában felfüggesztette az összes értékesítést, szolgáltatást és gyártást Oroszországban. 2021-ben Oroszország a 372 milliárd svéd koronás (36,18 milliárd dollárt) nettó csoportértékesítés mintegy 3 százalékát tette ki.

Volvo logo seen on a Volvo car covered with snow in downtown Edmonton. On Friday, January 7, 2022, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A szóban forgó Volvo-üzem éves kapacitása 15 ezer darab volt, és szeptemberben adták át az Industrial Investments Groupnak, majd Automobile Motor Companyra (AMO) keresztelték át. Az eladás részleteit nem hozták nyilvánosságra – áll a Reuters cikkében.

Az Industrial Investments közölte, hogy Next márkanév alatt nagy teherbírású, nagy terepjáró képességű teherautót gyártanak majd, de további részleteket nem közölt.

Idén ötven kamion készül, és a jövőben az üzem vezetése szeretné bővíteni a gyártott járművek körét – közölte a cég. Andrej Alekszandrov, az Industrial Investments Group vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság újabb tárgyalási kört folytat egy meg nem nevezett külföldi partnerrel.

Az orosz–ukrán háború miatt több nagy nemzetközi cég is magától vagy kormányzati nyomásra kivonult Oroszországból. Több német cég is kártérítést követelt a német államtól, mivel az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt kénytelenek voltak kivonulni az országból, és nem tudják folytatni nyereséges tevékenységüket.