A Volkswagen Bank, a Siemens Mobility és más német cégek kártérítést követelnek a német szövetségi kormánytól azon veszteségek miatt, amelyek azért keletkeztek, mert az Ukrajna letámadása miatt Ororszország ellen bevezetett szankciók következtében nem tudták folytatni nyereséges üzleti tevékenységüket Oroszországban – írja a Business Insider német kiadása.

Olaf Scholz (középen) német kancellár egy elektrolizáló berendezés modelljét tartja kezében a német Siemens Energy csoport és a francia Air Liquide csoport berlini gigagyárában tett látogatása során 2023. november 8-án. Fotó: AFP

Az olaj- és gázpiacon tevékenykedő Wintershall Dea után más cégek is megkeresték a német szövetségi kormányt kártérítést kérve. A Siemens AG, a Siemens Mobility és a Volkswagen Bank vasúti részlege a Német Sajtóügynökség (DPA) kérésére megerősítette a vonatkozó eljárásokat.

„Sok más német vállalathoz hasonlóan a Siemens is biztosította az oroszországi befektetéseket a szövetségi befektetési garancia eszközével” – mondta hétfőn a Siemens Mobility szóvivője. A fedezett beruházásokkal kapcsolatban a társaságok felvették a kapcsolatot a szövetségi kormánnyal és a Pricewaterhouse Coopers (PwC) könyvelőcéggel, amely a befektetési garanciák végrehajtásával volt megbízva. Eddig csak a Wintershall jelentette be szándékát, hogy élni kíván a korábbi oroszországi befektetéseihez nyújtott állami garanciákkal. Az országban 2006 és 2016 között vállalt beruházások garanciáiról beszélünk.

„Megerősíthetem, hogy a Wintershall kihasználta az Oroszország számára nyújtott szövetségi befektetési garanciákat. Hosszú ideje tárgyalunk a Wintershall DEA AG-vel ezekről a garanciákról és a lehetséges kompenzációs forgatókönyvekről” – mondta hétfőn a német pénzügyminisztérium szóvivője.

Michael Kellner gazdasági államtitkár november 16-án jelentette be, hogy nyolc cég jelezte, szeretnének élni a korábban bejelentett, oroszországi projektekhez kapcsolódó állami beruházási garanciákkal. Összességében 2,8 milliárd euróról van szó, miután a szövetségi kormány az orosz hadművelet előtt garanciákkal biztosította az országban megvalósuló beruházásokat – a programot később leállították.

A német államnak azért is horribilis összeget kellene fizetnie, ha felmondják az oroszok a gázszállítási szerződést. Valójában nem is fordult el Európa legnagyobb gazdasága teljesen az orosz gáztól, de arról nincs van szó, hogy Németországban használnának orosz nyersanyagot.