A TDK alig egy éve dobta piacra az új, szilíciumelektródákat használó, kisméretű lítiumion-akkumulátorát, amely igen kedvező fogadtatásban részesült a mobiltelefon-gyártók részéről.  

Cracow,,Poland,-,October,,2021:,Man,Using,New,Iphone,13
akkumulátor
A japán TDK leányvállalata szállít akkumulátort az Apple-nek és a Samsungnak is.
Fotó: Shutterstock

A TDK a mobiltelefon-akkumulátorok legnagyobb beszállítója a világon, csaknem minden harmadik okostelefonhoz gyárt alkatrészt a cég. Az egyetlen, amely a mobilokhoz szilícium-szén akkumulátorokat nagy mennyiségben képes előállítani. Leányvállalata, a hongkongi Amperex Technology (ATL) pedig tavaly óta szilíciumelektródákat használó, kisméretű lítiumion-akkumulátorokat is készít, amelyek méretüknél fogva lehetővé teszi a vékonyabb okostelefonok tervezését és gyártását.

A japán vállalat újításának lényege, hogy leginkább az elektromos autókban használthoz hasonlatos akkumulátorokat fejleszt miniméretben a mobiltelefonokba. Ráadásul az energiatároló az eddigiekhez képest kisebb mérete ellenére nagyobb kapacitással rendelkezik, ami a mobilgyártók számára különösen fontos. 

A mobilgyártók nyitottak az újdonságokra, hiszen a telített piacon egyre nagyobb kapacitású, ámde egyre vékonyabb készülékekkel akarnak kitűnni a mezőnyből.

A TDK szerint az új akkumulátora 10 százalékkal bírja tovább egy töltéssel, mint egy hagyományos grafitanódos akkumulátor.

Sőt, Hideki Yasuda, a Toyo Securities elemzője a Bloombergnek elmondta, hogy ez a technológia akár 40 százalékkal is nagyobb kapacitást nyújthat, ami lényeges, tekintve, hogy a kifinomult, mesterséges intelligenciát használó alkalmazások elterjedésével egyre hangsúlyosabb szerep jut az akkumulátorok terhelhetőségének.

Az akkumulátor-üzletág a TDK éves bevételének több mint felét adja, a legnagyobb vásárlói közt pedig főként okostelefon-gyártók találhatók. Az ATL szállít az Apple-nek és a Samsungnak is.

Noboru Saito vezérigazgató úgy látja, hogy az új típusú akkumulátorok eladási aránya gyorsan nő a következő években a korábbi típusokéhoz képest. A szilíciumelektródás akkuk az összes értékesítés kevesebb mint 5 százalékát adják.

Az akkumulátorok élettartama javítható egy ügyes fogással

Az Apple készülékeiben és az androidos okostelefonokban is elérhető az adaptív, más néven intelligens vagy optimalizált töltés. Ezzel növelhetjük a telepek élettartamát.