Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta a tavalyi évet a svájci ABB, a világ egyik vezető vállalata az ipari digitális technológiák területén – derült ki a cég 2023. negyedik negyedéves és tavalyi egész éves eredményeiből.

ABB to build world's most advanced robot plant in Shanghai
Erős 2023-at zárt a digitális technológiákban és robotikában piacvezető ABB.
Fotó: AFP

A vállalat közleménye szerint a tavalyi negyedik negyedévben összehasonlító alapon az ABB rendelésállománya az előző évhez képest stabil maradt, és négy üzletágból háromban növekedés volt tapasztalható. A legtöbb ügyfélszegmens javult vagy stabil maradt, a gyengébb kereslet elsősorban a lakóépület- és gyártásautomatizálás területén volt tapasztalható – ez utóbbit a rendelési szokások normalizálódása, valamint a robotikai piac gyengesége hátráltatta.

Az ABB negyedik negyedéves árbevétele összehasonlítható alapon 6 százalékkal, 8,245 milliárd dollárra emelkedett, amit a magasabb volumen és a korábban végrehajtott áremelések hatása is támogatott.

A bevételek minőségének javítására irányuló folyamatos törekvésnek köszönhetően a bruttó árrés 50 bázisponttal 34,5 százalékra nőtt, ami hozzájárult a működési EBITA-marzs 150 bázispontos, 16,3 százalékra történő javulásához. A főként az árakból és a magasabb volumenekből származó pozitív hatások egyértelműen ellensúlyozták a főleg a magasabb munkaerőköltségekből eredő negatív hatásokat.

A tavalyi teljes évben az ABB összehasonlítható alapon 3 százalékkal növelte a rendelésállományt, árbevétele pedig ugyancsak összehasonlítható alapon éves szinten 14 százalékkal bővült, és 32,235 milliárd dollárt tett ki.

Az üzemi EBITA 13 százalékkal, 1,333 milliárd dollárra javult a tavalyi utolsó negyedévben.

Az ABB magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

Milliárdos üzletben lesz érdekelt az ABB Magyarország

Az ABB vontatási és akkumulátor-technológiáival közlekednek a Stadler majdani vonatai Szeged és Hódmezővásárhely között is.