A Disney 8,5 milliárd dolláros megállapodást kötött a mumbai székhelyű Reliance Industriesszel annak érdekében, hogy csökkentsék a vállalat pénzügyi kitettségét Indiában. 

Frankfurt,,Germany,April,2020:,Disney,Plus,Streaming,Service,Logo,On
FRANKFURT, GERMANY April 2020: Disney plus streaming service logo on a Smartphone
Fotó: Sutterstock

A Reliance Industries által kontrollált szervezetek 1,4 milliárd dollárt fektetnek be az új cégbe és 63 százalékos részesedést szereznek majd, a Disney pedig a fennmaradó 37 százalékot fogja birtokolni. A Disney 2019-ben vásárolta meg a Star Indiát a Fox 71 milliárd dolláros kasszasikerének részeként Rupert Murdochtól. Abban az időben a Disney a Star Indiát az egyik legígéretesebb vállalkozásnak tekintette Murdoch portfóliójában – írja a Financial Times.

Ez az üzlet végül pénzügyi süllyesztőnek bizonyult és a Disney komolyan fontolgatta, hogy teljesen kivonul Indiából.

A vállalat indiai sportágazata még valószínűleg évekig veszteséges lesz. A Disney egyik nagy kudarca volt 2023-ban, hogy elveszítette a 2023–2027 között zajló népszerű Indian Premier League (IPL) krikettverseny közvetítésének jogát egy rekord értékű, 6,2 milliárd dolláros aukción. A streamelési jogok kulcsfontosságúak, mivel sok indiai krikett-rajongó a hagyományos tévézés helyett a mobiltelefonján nézi a meccseket.

A televíziós sugárzás jogát a Disney megtarthatta, de a streaming jogokat a JioCinema kapta meg, ami a Reliance Industries and Viacom18 közös vállalkozása. A Disney és a Reliance közös vállalkozása rávilágít arra, hogy a globális médiacsoportok milyen nehézségekkel szembesülnek India filmszerető, de ártudatos piacának megtörése során, ahol továbbra is alacsony az előfizetőkből bejövő éves bevétel.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója elismerte, hogy 

a Reliance „mélyen ismeri az indiai piacot és fogyasztókat”, és azt mondta, hogy a Disney és a konglomerátum „az ország egyik vezető médiavállalatát hozza létre”.

A Disney már egy éve mélyrepülésben van, a vezetőség pedig nemrég változásokat ígért. Ennek lehet az első lépése, hogy Bob Iger, a Disney vezérigazgatója elmozdította az élő szereplős adaptációkért felelős stúdió vezetőjét. Iger meg kívánja fordítani a szerencse kerekét, ez pedig Sean Bailey elnöki székébe kerül, és valószínűleg nem ő lesz az egyetlen, aki hasonló sorsra jut. A Disney Searchlight Pictures vezetője, David Greenbaum veszi át Bailey helyét.