BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Takarít a Disney: lecserélhetnek több vezetőt is

A Disney már egy éve mélyrepülésben van, a vezetőség pedig nemrég változásokat ígért. Ennek lehet az első lépése, hogy Bob Iger, a Disney vezérigazgatója elmozdította az élő szereplős adaptációkért felelős stúdió vezetőjét.

Úgy tűnik, a Disney elkezd önkritikát gyakorolni, és belátja, hogy a saját gyártású élő szereplős filmjei nem termelnek annyi pénzt, amennyit vártak tőlük – Bob Iger, a cég vezérigazgatója (CEO) átcsoportosítást tervez, emiatt pedig az élő szereplős filmekért felelős stúdió vezetőjének is távoznia kell. Iger meg kívánja fordítani a szerencse kerekét, ez pedig Sean Bailey elnöki székébe kerül, és valószínűleg nem ő lesz az egyetlen, aki hasonló sorsra jut.

Brest,,Belarus,,March,15,,2019.,The,Home,Page,Of,The
Sean Bailey helyét David Greenbaum, a Disney Searchlight Pictures vezetője veszi át. Fotó: Marko Aliaksandr

Sean Bailey 15 évig volt a Disney élő szereplős alkotásokért felelős stúdiójának vezetője, az elmúlt évek kiábrándító bevételei és kritikai visszhangjai pedig most utolérték a vezetőt. A legnagyobb bukásokat a 2021-ben debütáló Dzsungeltúra, valamint a tavaly megjelent Kísértetkastély produkálta − írja a BBC –, de A kis hableány és az új Indiana Jones-film sem remekelt a mozikban.

A Disney Searchlight Pictures vezetője, David Greenbaum veszi át Bailey helyét, aki olyan projekteken fog producerként tovább dolgozni a cégnél, mint a Tron: Ares.

Greenbaum, aki átveszi Bailey helyét, szintén rendelkezik tapasztalattal, például részt vett a 11 Oscar-jelölést kapott Szegény párák elkészítésében is. 

Ezekért a filmekért volt felelős Sean Bailey

Bailey mandátuma alatt hullámzó megítélésű élő szereplős alkotások születtek a Disney égisze alatt: a két részt megélt Alice Csodaországban és Demóna nem nyerte el sem a kritikusok, sem a nézők tetszését. A dzsungel könyve 2016-os feldolgozása kapcsán viszont egyértelműen pozitív volt a visszajelzés, mégis elmaradtak a várt bevételek. 

A nagy animációs klasszikusok – mint Az oroszlánkirály, A szépség és a szörnyeteg és az Aladdin – élő szereplős újragondolása megosztotta kritikusokat és a nézőket is, de ezek érezhető profitot termeltek, főleg a nagy felhajtás miatt.

A Covid első hulláma alatt megjelenő Mulan minden téren megbukott, felét sem tudta visszatermelni a 200 millió dolláros költségvetésének.

A Mulan egyben a lejtő elejét is jelentette, ugyanis sem a Szörnyella, sem pedig A kis hableány nem szerepelt jól a kasszáknál.

Repedezik a Disney: a stúdió idei legnagyobb dobásai sorra megbuktak a mozipénztáraknál

Az elmúlt évtizedekben a Disney volt az a stúdió, amely tökéletesen ellen tudott állni az iparágat sújtó problémáknak. A filmjeivel szinte mindig kasszát robbantott, illetve egymás után vásárolta fel a legnépszerűbb stúdiókat. A Marvel, a Lucasfilm és a Pixar alkotásai minden alkalommal bevonzották a nézőket a vetítőtermekbe, azonban most repedezni kezdett a Disney-gépezet.

Alan Bergman, a Disney Entertainment társelnöke úgy nyilatkozott Bailey-ről, hogy „Sean több mint egy évtizede hihetetlenül fontos tagja a stúdió kreatív csapatának. Ő és csapata olyan ikonikus történeteket és pillanatokat vitt a képernyőre, amelyek világszerte elragadtatták a rajongókat, és kiállják az idő próbáját.” Bár a „rajongók elragadtatása” és az „idő próbájának kiállása” megkérdőjelezhető, az tény, hogy nem lehetett könnyű feladat élő szereplős formában megjelentetni ezeket a klasszikusokat.

Chairman and CEO of Walt Disney Bob Iger holds a press conference at Shanghai Disney Resort in Shanghai on June 15, 2016. The Magic Kingdom comes to the Middle Kingdom this week when Disney opens its first theme park in mainland China, betting the growing middle class will spend big on leisure despite a slowing economy.
Bob Iger vezérigazgatóra már egy éve nagy nyomást gyakorolnak az aktivista befektetők, döntéseit a cég hullámzó részvényei is befolyásolják. Fotó: AFP

 

Mi áll a háttérben?

Bob Iger huszárvágásszerű, hirtelen átcsoportosítási tervét és Bailey távozását az aktivista befektető és Disney-részvényes Nelson Peltz szorgalmazta, aki már régóta nyomást gyakorol a cégre.

Peltz már régóta helyet követel magának az igazgatótanácsban, ám hétfőn a cég levelet küldött a részvényeseknek, amelyben felszólította őket, hogy ne támogassák az igazgatósági tagságra irányuló pályázatát.

Ettől függetlenül befolyása egyértelműen érzékelhető. A Disney gyökeres átalakítását követelő aktivista befektetők is csak hüledeztek, amikor Iger február elején ismertette a mestertervet és a kitörési pontokat, amelyek hozzásegíthetik a vállalatot ahhoz, hogy megerősítse piaci pozícióját, és eközben az éles kritikákat megfogalmazó nagyrészvényeseknek is csurranjon-cseppenjen. Iger terve szerint többek között az osztalékot másfélszeresére növelik, másfél milliárd dollárral beszállnak a Fortnite-ot fejlesztő Epic Gamesbe, és leteszik a Disney Univerzum alapjait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.