Az amerikai igazságügyi minisztérium és 15 állam csütörtökön beperelte az Apple-t, azt állítva, hogy az iPhone-gyártó monopolizálta az okostelefonok piacát, ártott a kisebb riválisoknak és felhajtotta az árakat. A lépés a legújabb a kormány technológiai óriásokkal szembeni törekvésében, amelynek nemrég a Google és az Amazon is áldozatul esett – írta a Reuters.

Apple Store in Tokyo, Japan / Company logo
A szabad verseny eltiprásával vádolták meg az Apple-t. / Fotó: Norikazu Tateishi / AFP

Az Apple csatlakozik a szabályozó hatóságok által beperelt versenytársaihoz, köztük az Alphabet, a Meta, és az Amazon technológiai óriásokhoz, amelyek Joe Biden elnökségének kezdete óta jogi viták sorával néznek szembe.

A fogyasztóknak nem szabadna magasabb árakat fizetniük azért, mert a vállalatok megsértik a szabad verseny szabályait. Ha nem lépünk fel ellene, az Apple csak tovább fogja erősíteni okostelefon-monopóliumát 

- mondta Merrick Garland főállamügyész nyilatkozatában.

Az igazságügyi minisztérium szerint a gyártó akár 1599 dollárt is elkér egy iPhone-ért, és nagyobb profitot termel, mint bármely más vállalat az iparágban. A tisztviselők azt is elmondták, hogy az Apple a színfalak mögött különböző üzleti partnerektől - a szoftverfejlesztőktől kezdve a hitelkártya-társaságokon át még a riválisokig, például a Google-ig - olyan díjakat számít fel, amelyek végső soron a fogyasztók számára emelik az árakat, és növelik az Apple nyereségét.

A vállalat üzleti modellje régóta azon alapul, hogy a felhasználóknak felárat számít fel a technológiai termékekért, ahol az Apple diktálja az eszköz működésének és használatának szinte minden részletét. Az igazságügyi minisztérium ezt az üzleti modellt akarja felszámolni azzal, hogy a 2,7 ezermilliárd dolláros piaci értékkel rendelkező céget arra kényszeríti, hogy a felhasználóknak több választási lehetőséget kínáljon arra vonatkozóan, hogy az alkalmazások hogyan kapcsolódhatnak az Apple által tervezett hardverhez.

Az Apple tagadta a vádakat

A vállalat közleménye szerint a per veszélyezteti versenyképességüket és működési elveiket, amelyeken keresztül a hardver, a szoftver és a szolgáltatások metszéspontjába helyezkedtek, „kizárólag önerőből”.

Nem biztonságos, ha elveszítjük a totális kontrollt – állítja az Apple

Az iPhone-gyártó szerint mindenféle szörnyűség történik, ha ki lehet törni az almás ökoszisztémából. Az Apple ezzel az új uniós szabályozásokra reagált, mely fenyegetést jelent a cég falakkal körbezárt kertjére.