Tízmillió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította, hogy a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat – olvasható az MNB közleményében. 

_VEZ857620221216 Budapest
Equilor alapkezelő
fotó: Vémi Zoltán VZ
Világgazdaság20221216 BudapestEquilor alapkezelőfotó: Vémi Zoltán VZVilággazdaság
Fotó: Vémi Zoltán

A jegybank megállapította, hogy a befektetési cég nem minden esetben vett fel a befektetési tanácsadás nyújtását megelőzően alkalmassági tesztet (nem tett eleget előzetes tájékozódási kötelezettségének), illetve tanácsadása során az ügyfélnek nem alkalmas pénzügyi eszközt ajánlott. 

Ezeken felül a társaság több esetben befektetési tanácsadási szerződés létrejötte nélkül végzett ilyen szolgáltatást.

Az MNB a beküldött dokumentumok alapján feltárta, hogy az Equilor által a korábbi határozat teljesítéseként megtett egyéb intézkedések (például rendszeres belső ellenőrzési vizsgálatok, folyamatba épített kontrollmechanizmusok bevezetése) nem bizonyultak kellően hatékonynak, és nem voltak alkalmasak a tanácsadási tevékenységet érintő jogszabálysértő magatartások megszüntetésére. A bevezetett kontrollok mindegyike utólagos, az üzletkötést követő volt, és nem bizonyultak elégségesnek a nem megfelelő befektetési tanácsadások létrejöttének megakadályozására.

Mivel az Equilor az MNB többszöri – a határozat nyomon követésének keretében tett – jelzése és iránymutatása ellenére továbbra sem felelt meg a jogszabályi és belső szabályzati előírásoknak, a felügyelet határozatában 90 napos határidő kitűzésével kötelezte a feltárt hiányosságok megszüntetésére és az arról való rendkívüli adatszolgáltatásra.

Az MNB az ismételten feltárt jogsértések miatt tízmillió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a befektetési szolgáltatóra.

A bírságösszeg meghatározásakor az MNB figyelembe vette az Equilor piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét, illetve azt is, hogy a társaság az MNB többszöri jelzését követően sem teljesítette maradéktalanul a jogszabályi kötelezettségét.