A Rolex vezérigazgatója óva intette azokat a vevőket, akik befektetés célból vásárolnának maguknak luxusórákat. Jean-Frédéric Dufour szerint ez a fajta befektetési tendencia  a koronavírus-járvány idején jelentősen megnőtt, de hozzátette:

Nem szeretem, ha az emberek az órákat a részvényekkel hasonlítják össze. Ez rossz üzenetet küld, és veszélyes is.

 

Hai,,Ukraine,-,January,5,,2017:,Man,Looking,On,Luxury
Fotó: Shutterstock

A Bloomberg cikke szerint a svájci óraipar vezető márkáinak – mint a Rolex, a Patek Philippe és az Audemars Piguet – az ára 2021-ben és 2022 elején is jelentősen megnőtt a másodlagos piacon. Ezt nagyrészt az alacsony kamatokat kihasználó spekulánsok és a kriptovaluták értékének emelkedése okozta.

Az elmúlt két évben azonban jelentősen csökkent a használt luxusórák ára, ami a gyengébb gazdasági növekedésnek és a magasabb kamatszintnek tudható be, 

a Bloomberg Subdial Watch Index – amely az 50 legtöbbet forgalmazott órát figyeli – szerint 40 százalékot esett ebben az időszakban. Dufour, aki 2015 óta vezeti a Rolexet, kihívásokkal teli évet jósol a svájci óraipar számára 2024-ben a lassuló kereslet miatt. Arra is figyelmeztetett, hogy a kisebb óramárkák akár 15 százalékos eladási visszaeséssel is szembesülhetnek.  Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a Rolex luxusóragyártó tavaly 1,24 millió terméket értékesített 10,1 milliárd svájci frankért, átszámítva 4165,4 milliárd forintért. Ez egy év alatt 11 százalékos növekedés

A Rolexnek 30 százalékos a kiskereskedelmi piaci részesedése, ami példa nélküli.

Nincs olyan luxusmárka, amely ilyen domináns pozíciót szerzett volna a saját szektorában. 

A legizgalmasabb luxusórák: a vad száguldás ihlette márkától a nyírfákat idéző számlapon át a legenda feltámasztásáig

Az exkluzív órák szerelmeseinek öröm volt, hogy tavaly megújulva visszatért a piacra az 1950-es évek őrült mexikói autóversenyei ihlette Carrera márka, hasonló izgalmakat kínál az Északi-sark feletti átrepülésre tervezett Polerouter kilátásba helyezett visszatérése is. Szöges ellentétben áll ezzel a világgal az a luxusóramodell, amely Japán nyírfaerdeinek a szépségét idézi meg. Ezenkívül van még egy nagy múltú órakereskedő, amely tavaly a Rolex karjaiban kötött ki.