A luxusórák amellett, hogy a megbízhatóságot és a minőséget képviselik, státusszimbólum szerepet is betöltenek, a felkapottabb modellek ára egymillió forint felett kezdődik, de a határ szinte a csillagos ég, több százezer, sőt több millió dollárért is kelnek el különlegesebb darabok. Az óragyűjtők tájékoztatására specializálódott portál, a thehourmarkers.com közzétett egy válogatást arról, hogy melyek az idei év legizgalmasabb óratípusai. 

Tag Heuer: Carrera Chronograph Tourbillon Glassbox
WatchBox Reviews / Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=mwGE8Wiq74A
Idén sokan újra beleszerethetnek a Tag Heuerbe, amely nemrég bemutatott egy új típusú Carrera luxusórát, a Chronograph Tourbillon Glassboxot.
Fotó: WatchBox Reviews / YouTube

A kiválasztott időmérők olyan nagy múltú cégek modelljei, mint a Tag Heuer, a Grand Seiko, a Carl F. Bucherer, a Christopher Ward és a Breitling Universal Geneve. 

A luxusórák nagy visszatérője: Carrera 

A svájci Tag Heuer óraház Carrera márkájú készüléke 1963-ban debütált, az elmúlt hat évtizedben különböző hírességek viselték, például Mick Jagger, James Hunt és Ryan Gosling. A márka 60. évfordulója alkalmából a gyártó megalkotott egy új típust: a Carrera Chronograph Tourbillon Glassbox hozzájárulhat ahhoz, hogy sokan újra felfedezzék idén a céget. A szerkezet gyönyörű azúrkék színű számlappal hódít, a gyártó visszatért a zafírkristály üvegdobozos dizájnhoz, amely a 60-as és 70-es években készült modellekre emlékeztet. 

A fiatalon cégvezetővé lett Jack Heuer ellátogatott a floridai Sebring pályán rendezett autóversenyre, és ott hallott a Carrera Panamericanáról,

az 1950-es években betiltott mexikói versenyről, amely közutakon zajlott hatalmas balesetekkel – ez áll a Carrera márka hátterében a kronometer.hu összeállítása szerint. Néhány éven belül a cég legyártotta az első kézihúzós kronométert, amely a legendás nevet kapta. 

A cég múltja az 1860-as évekre nyúlik vissza, Edouard Heuer volt az alapítója, aki egy cipész fiaként született Bern kantonban. A Saint-Imier-ben megnyitott óragyártó üzletben eleinte többnyire ezüstből készült zsebórákat gyártottak; a cég a kezdetektől a családi vezetésen és az innováción alapszik. Jack Heuer a negyedik generációt képviselte az órás családban. 

Grand Seiko: a kakukktojás

A luxusórák piacán Svájc dominanciája egyértelmű, a Grand Seiko mégis képes volt felkerülni a térképre, a mesterségbeli és mérnöki tudás legmagasabb fokát képviselve. A japán gyártó órái amellett, hogy az eleganciát és az egyszerűséget képviselik az 1960-as debütálásuk óta, egyedi és lenyűgöző narratívával rendelkeznek. 

Grand Seiko: SBGZ009
Watch I Love Magazine
https://www.youtube.com/watch?v=4xGZ70_60Co
A Grand Seiko  órái közül sokat a helyi táj és az évszakok ihlettek. Ez a típus a fehér nyírfákat imitálja. .
Fotó: Watch I Love Magazine / YouTube

A Shiojiri városban működő kézműves üzem órái közül sokat a helyi táj és a változó évszakok ihlettek. A SBGZ009 modell például a havas nyírfaerdő nyugodt szépségét idézi fel, hibátlan gravírozásával, fémes szerkezetű számlapjával, felületeinek bonyolultságával nyűgözi le a viselőket és a gyűjtőket. A gyártó honlapján így fogalmaz: 

A limitált szériás modell az idő nyugodt folyásának érzetét kelti a magasztos, hóval borított tájon.

A gyártó egy másik alkotásában is visszanyúl a természethez, Vivaldi négy évszakát jeleníti meg egy kollekciójában. 

A Seiko csoport gyökere a 19. század végéig nyúlik vissza, amikor Japánban – amely az elszigeteltség évszázadai után nyitott a világ felé –  az óragyártók új generációja jött létre. Ezek között az egyik első volt a Seikosha (a Seiko elődje), amely 1892-ben készítette el első falióráját, 1895-ben pedig Japán első zsebóráját.

Akit a Rolex vásárolt fel

Közvetlen leszármazottak hiányában Jörg Bucherer úgy döntött, hogy eladja a nagy múltú családi óragyártó céget, a Carl F. Bucherert, amelyet tavaly augusztusban fel is vásárolt a Rolex. Az addig függetlenül működő órakereskedő a perifériás forgórészek és lebegő tourbillonok fejlesztésének úttörőjeként volt ismert. 

A Rolex és a Bucherer együttműködése hosszú múltra tekint vissza: utóbbi 1924 óta a Rolex hivatalos kiskereskedője. A kapcsolat nemcsak szakmai, hanem baráti is volt közöttük, 

Jörg Bucherer az utolsó még aktív személy, aki ismerte Hans Wilsdorfot, a Rolex alapítóját, és együtt dolgozott vele. 

A svájci márka eddig a radar alatt repült, a felvásárlás azonban változtathat a helyzeten, új lendületet nyerhet például az óragyártó ház egyik büszkesége, a CFB T3000 nevű gyártási szerkezet. Megkülönböztetett megvilágításba kerül továbbá az a két új óra is, amelyet tavaly novemberben a Dubai Watch Weeken mutatott be a ház: a Green Paradise mélyzöld napsugaras számlappal és színes drágakövekkel, illetve a 18 karátos fehérarany szemcsés számlappal rendelkező Triple Peripheral. 

Rangos díj nyertese

Vannak olyan óramárkák, amelyeket évek óta nem vettek észre, a „számtalan csillag kozmoszában nem tudtak elég fényesen ragyogni” – ilyennek tartják a Christopher Wardot. A helyzet egy csapásra megváltozott, amikor a cég 2022 vége felé kiadta a C1 Bel Canto órát, amelyet egyesek egy megfizethető árú szuperautóhoz hasonlítottak. Ez a típus a C1 Moonphase mellett az év egyik legtöbbet emlegetett órája lett. 

Christopher Ward: C1 Bel Canto 
https://www.youtube.com/watch?v=_7c61a_vlIM
A Christopher Ward ház  C1 Bel Canto órája elnyerte a Petite Aiguille díjat tavaly.
Fotó:  Teddy Baldassarre / YouTube

A közelmúltban a gyártó elnyerte a 2023-as Grand Prix d’Horlogerie de Geneve (GPHG) Petite Aiguille kategóriájának a díját a Bel Cantóért, amely jobbnak bizonyult, mint a Bulgari és a Tudor időmérői. Ez a kategória előírja, hogy az órák árának 2000 és 8000 svájci frank között kell lennie a kiskereskedelemben.

A C1 Bel Canto különlegessége, hogy tartalmaz egy új csilingelőmodult,

amelyet Frank Stelzer műszaki igazgatóról neveztek el, kulcsa az FS01 nevű szerkezet. 

A brit óragyártó céget Christopher Ward, Mike France és Peter Ellis alapította 2004-ben, a karórákat az Egyesült Királyságban tervezték, de a kezdetektől Svájcban gyártották. Ez volt az első kizárólag online luxusóra-kiskereskedő, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítették a különleges darabokat. A névadó alapító nemrég kiszállt az üzletből, és fiaival közös céget hozott létre. 

Egy ismert név feltámasztása 

Decemberben jelent meg a hír, hogy a svájci óragyártó, a Breitling felvásárolja a legendás Universal Geneve-et. Ezzel az ügylettel a nehezebb időkön átment társaság korábbi dicsőségének a visszaállítását tűzték ki célul, olyan ikonok születhetnek újra, mint a Polerouter vagy a Tri-Compax.

Breitling Universal GeneveTri-Compax
https://www.youtube.com/watch?v=_wyVe5Z6Tq0
Az Universal Geneve legendás Tri-Compaxa. Az új tulajdonos feltámaszthatja a márkát. 
Fotó: Goldammer Vintage Watches / YouTube

Az 1954-ben bemutatott Polerouter arról híres, hogy a SAS (Scandinavian Airline System) pilótái viselték amikor először repültek az Északi-sark feletti útvonalon a kereskedelmi légi közlekedés történetében Európából Kaliforniába. Ezekhez a repülésekhez minden személyzetnek részt kellett vennie egy speciális képzésen,

a svájci óragyártó pedig olyan automatikus, precíziós karórákat bocsátott a rendelkezésükre, amelyek ellenállnak a sarkvidék erős mágneses mezőjének.

A ház másik nagy nevű modelljét, a Tri-Compaxot a gyártás ötvenedik évfordulója alkalmából, 1944-ben mutatták be. Hamarosan a cég legkelendőbb órája lett, Harry Truman amerikai elnök is viselte például a potsdami konferencián. 

Az Universal Geneve-et 1894-ben alapították, a múlt évszázadban kézműves alkotásaival, műszaki áttöréseivel vált híressé az óragyártás területén. Az 1970-es évek jelentős kihívásokat támasztottak a cégnek, a vállalat többször is tulajdonost cserélt, majd évtizedekre inaktívvá vált. 

A Breitling vezérigazgatója, Georges Kern a felvásárlásról úgy fogalmazott, hogy a nagy múltú ház helyreállítása szeretetmunka. Az óravilág rajongói várják a fejleményeket. 

Minél ritkább, annál értékesebb – Mi mozgatja a luxusórák piacát?

Ahogy a hírességek vagy a sztársportolók garázsában válogatott luxusautók parkolnak, úgy a gardróbjukban fontos helyet foglalnak el az exkluzív karórák. Max Verstappen karján hol egy TAG Heuer, hol egy ritka Rolex Daytona tűnik fel milliós értékben, de anno Maradona sem viccelt, ő általában mindkét csuklóján viselt egy-egy Hublot márkájú karórát.