A német Thyssenkrupp újraszervezi az acélipari részlegét, a duisburgi telephelyen például jelentősen csökkenti a termelési kapacitást. Ez azt jelentheti, hogy több ezer munkavállaló kerül utcára – értesült a Reuters.

A Thyssenkrupp duisburgi telephelye évek óta kevesebb acélt ad el, mint amennyire tervezték.
A Thyssenkrupp duisburgi telephelye évek óta kevesebb acélt gyárt, mint amennyire tervezték / Fotó: Ina Fassbender / AFP

Az acéldivízió igazgatótanácsa szerint Európa legnagyobb acélművében, az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban a termelési kapacitást körülbelül évi 9-9,5 millió tonnára csökkentik, ami megfelel az elmúlt három év szállítási szintjének. A telephely jelenlegi kapacitása 11,5 millió tonna.

A bejelentés az eddigi legjelentősebb lépés az üzletág átalakításában, amely a gyengülő kereslet és az olcsóbb ázsiai versenytársak megjelenése miatt vált szükségessé.

Az észszerűsítési intézkedések hatással lesznek a feldolgozói lánc következő szintjeire, az adminisztrációs és a szolgáltatási területekre is 

– közölte a vállalat, hozzátéve, hogy célja továbbra is az, hogy elkerülje a működési okokból történő elbocsátásokat.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány gazdasági minisztere, Mona Neubaur, kiábrándító hírnek nevezte a bejelentést, nemcsak a régió, de egész Németország szempontjából. A miniszter emlékeztetett, hogy a Thyssenkrupp az elmúlt években több milliárd eurós állami támogatást kapott. „A vállalatnak a régió és a dolgozók iránti felelősségből folytatnia kell a fenntartható termelés irányába tett erőfeszítéseit” – tette hozzá.

A Thyssenkrupp Steel Europe acélgyára 200 éve működik, amely jelentős szerepet játszott Németország ipari hatalommá tételében. A vállalat 27 ezer embert foglalkoztat, többségüket Duisburgban, amely egységet eddig megkímélték a nagyobb szerkezetátalakítástól a szakszervezetek ellenállása miatt.

Sigmar Gabriel, a Thyssenkrupp Steel Europe elnöke februárban arra figyelmeztetett, hogy az üzletágnak alapvetően meg kell változnia. A vezető kifejtette, hogy miközben a vállalat évente közel 12 millió tonna acélt tudna előállítani, mégis csak mintegy 9 millió tonnát ad el, a jövőben pedig talán még ennél is kevesebbet. Gabriel akkor nem zárta ki a munkahelyek leépítését sem.