Fizetni kell majd az X-en a posztolásért – Elon Musk szerint az oldal központi funkcióihoz való hozzáférésért „kis díjat” kell kérni a felhasználóktól, mivel ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a hamis és botfiókok terjedését. Tavaly az X Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken indította el a fizetős posztolás kísérletét: az új felhasználóknak évi egydolláros előfizetést számoltak fel a kulcsfontosságú funkciók eléréséhez.

Photo illustration in Chile., Musk, X, fizetős
Fizetős posztolás jöhet az X-en / Fotó: ZUMAPRESS.com (illusztráció)

Musk legutóbbi megjegyzései alapján arra lehet következtetni, hogy kiszélesítik a kísérlet területét és több országban is bevezethetik a fizetős posztolást – írja a The Independent. 

Az új felhasználók posztolási lehetőségéért járó csekély előfizetés az egyetlen módja annak, hogy megfékezzük a robotok könyörtelen támadásait

– mondta a Tesla-tulajdonos. „A jelenlegi mesterséges intelligencia könnyedén ki tudja cselezni a »Robot vagy?« kérdéseket” – magyarázta Musk és hozzátette, hogy a tervek szerint az új felhasználóknak csak az első három hónapban kellene havidíjat fizetniük a posztolás lehetőségéért. A dollármilliárdos elmondta, hogy a hamis és botfiókok felszámolása kulcsfontosságú prioritás volt számára, amikor 2022 végén átvette a platform irányítását.

Sok felhasználó arról számolt be, hogy megnövekedett a spamtartalom, részben amiatt, hogy 

Musk jelentősen csökkentette a személyzet létszámát, beleértve a a cég tartalommoderáló csapatát is.

Egyesek spamként kategorizálják az új ellenőrzőrendszer miatt megnövekedett „pipás posztokat”, mivel most már fizetni lehet azért, hogy valakinek ellenőrzött fiókja legyen és könnyebben felkapja posztjait az algoritmus. Musk korábban már azt felvetette, hogy végül minden felhasználónak fizetnie kell az X használatáért, de természetesen ez az ötlet hamar el lett kaszálva.

Az X más szempontból sincs rózsás helyzetben, ugyanis még április elején a saját mesterséges intelligenciája, a Grok magától kreált egy olyan hírt, hogy Irán megtámadta Izraelt. Ez akkor még csak egy eshetőség volt, ugyanis csak szűk egy héttel később történt meg a valódi támadás. Úgy tűnik, hogy a téma a kék pipás (tehát ellenőrzött) fiókok hirtelen megszaporodása miatt indult el, mivel ugyanazt a téves másolt, majd beillesztett információt küldték egymásnak a felhasználók, a chatbot pedig felkapta mint friss hírt.