A Facebook lehetővé tette a Netflix számára, hogy felhasználói privát üzeneteit – vélhetően a Messenger alkalmazáson küldött üzenetekről van szó – megtekintse, ezzel segítve a streamingóriás tartalmainak személyre szabását – derül ki egy új bírósági per miatt előkerült dokumentumból. Az irat szerint közel egy évtizeden keresztül osztotta meg a privát üzeneteket a Netflixszel.

Netflix - Photo Illustration
Netflix-botrány: egy évtizeden keresztül kémkedhetett nézői után a streamingóriás / Fotó: NurPhoto via AFP

A bírósági tárgyaláson előkerült dokumentum megerősíteni látszik azt a gyanút, hogy 

a Facebookot is fenntartó Meta egy évtizeden keresztül betekintést engedett a Netflixnek a felhasználók magánbeszélgetéseibe, hogy ezzel a streamingóriás még jobban személyre tudja szabni a tartalmait. 

A gyanú már évek óta fennáll, ugyanis a két cég már régóta különleges kapcsolatot ápol, sőt a Netflix elnöke, Reed Hastings a Facebook igazgatótanácsának is tagja volt.

Az irat a 2023 áprilisában, a Meta ellen indított nagy trösztellenes per részeként került elő.

Maximilian Klein és Sarah Grabert által benyújtott csoportos keresetben azt állították, hogy a Netflix és a Facebook (vele együtt az anyacég, a Meta is) különleges kapcsolatot ápolnak egymással, ennek keretén belül lett engedélyezve a streamingplatformnak az üzenetek monitorozása. A Szilícium-völgy két cégóriása 2011-től kezdődően áll partnerségben és olyan integrációkban is megállapodtak, amelyek segítették a Facebook hirdetéscélzási és rangsorolási modelljeit – írja a Daily Mail.

Az ügyvédek azt állították, hogy egy hónappal azután, hogy Hastings csatlakozott a Facebook igazgatótanácsához, 

a két vállalat aláírt egy megállapodást, amely lehetővé tette a Netflix programozott hozzáférését a Facebook-felhasználók privát üzeneteihez.

Cserébe a Netflix kéthetente jelentést adott a Facebooknak, amely bemutatja, hogy saját felhasználói hogyan kommunikálnak a platformmal. A Meta a Szilícium-völgy nagy részével együtt több bírságot kénytelen fizetni azért, ahogyan kezeli a felhasználók személyes adatait:

  • 2022-ben Írország 265 millió eurós (96 milliárd forint) pénzbírságot szabott ki,
  • szintén 2022-ben a Meta beleegyezett, hogy 725 millió dollárt (264 milliárd forint) fizet, hogy rendezze a Cambridge Analyticával kapcsolatos ügyét.

A Meta szóvivője tagadta a felmerülő vádat. Állítása szerint nem a privát üzeneteket osztották meg a Netflixszel, hanem a megállapodás lehetővé tette, hogy az emberek közvetlenül a Netflix alkalmazásból üzenetet küldjenek arról, hogy mit néznek a streamingplatformon. A Netflix egyelőre nem kommentálta az ügyet.

A Netflix utoljára 2023 októberében emelte meg előfizetéseinek árát, ezzel együtt pedig szigorítottak a jelszómegosztási rendszeren is. Miután teljesen megszüntették a legnépszerűbb, reklámmentes előfizetésüket, most újabb áremelésre számíthatnak a felhasználók.