BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Talgo-ügy sorsára juthat a MET Group litván akvizíciója – fellélegezhetne Bige László

Vidmantas Janulevicius, a Litván Gyáriparosok Szövetségének elnöke szerint logikusnak tűnik, hogy a MET Group, egy magyar tőkével rendelkező, svájci központú energetikai csoport, többségi részesedést kíván szerezni az Achema Groupban, Litvánia egyik legnagyobb cégében. Az MET Group által kinézett Achema egyébként műtrágyagyártással foglalkozik, azaz versenytársa lehet mind Bige László Nitrogénművek, mind Csányi Sándor KITE nevű vállalatának.

„Logikusnak találtam a MET Group érvelését, hogy vertikálisan kívánnak építkezni, mivel intenzív kereskedelmi tevékenységet folytatnak olajjal, gázzal és LNG-vel, valamint villamosenergiával. Az az érdekük, hogy ne csak kereskedjenek” – mondta Vidmantas Janulevicius, a Litván Gyáriparosok Szövetségének elnöke az ország közszolgálati rádiójának a MET Group által a litván Achema Groupra tett részleges vételi ajánlat kapcsán.

Megfúrhatják a MET litvániai bevásárlását / Fotó: MET Group

 

Logikus lenne a MET Group lépése

Múlt csütörtökön egyébként a MET Group is megerősítette, hogy megvennék az Achema Group 54,07 százalékos részesedését Lyda Lubienétől és lányától, Viktorija Lubytétól. A MET a közleményben az Achema Groupot ideális partnernek nevezte növekedéséhez.

Az a tény, hogy Svájcban van a MET bejegyezve, és hogy a részvényesei között szingapúri cégek is vannak, illetve hogy 24,5 milliárd eurós forgalommal büszkélkedhet, valamint 60-70 országban, köztük az Egyesült Államokban is működik, komolyan vehető céggé tette a szememben

– folytatta Janulevicius, hozzátéve, hogy amikor tárgyaltak, a MET Group még nem hozott döntést az Achema Group felvásárlásáról.

Janulevicius szerint ráadásul őt Lakatos Benjámin, a MET Csoport vezérigazgatója arról biztosította hogy a cégnek már „alig van élő kapcsolata” Magyarországgal az utóbbi időben.

A litvánok a Gazpromot sejtik a háttérben

A sztorit megíró Baltic News Service hírügynökség szerint ugyanakkor a MET Group kapcsolatban áll Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és ellentmondásos megítélésű orosz üzletemberekkel is.

A BNS által idézett Marius Laurinavicius litván politológus szerint a MET Csoportot „az orosz akciók és terjeszkedés fedőcégének” kell tekinteni, mivel közvetlen kapcsolatai vannak Moszkvával és a Gazprommal, sőt az orosz gázóriás magyarországi irodavezetője részt vett a cég 2007-es magyarországi megalapításában is.

Magyarország oligarcháival együtt hozták létre ezt a céget. Az ilyen közvetítő cégeket Svájcban szokás létrehozni, ahogy ez a litván cégek körében is előfordul

– mondta Laurinavicius az LRT-nek, hozzátéve, hogy korábban orosz állampolgároknak is voltak részvényei a MET Groupban.

Összességében tehát a litván politológus hasonló érveket fogalmazott meg, mint a Talgo-ügyben a spanyol kormány.

Az Achema amúgy a nitrogénműtrágyák és vegyi termékek vezető gyártója Litvániában és a balti államokban, így versenytársa lehet mind Bige László Nitrogénművek, mind Csányi Sándor KITE nevű vállalatának.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.