eladósodottság

Veszélyes szint felé közeledik az eladósodás

Fenntarthatatlanná válik az Egyesült Államok eladósodása, ha nem változik meg a jelenlegi adó- és költségvetési politika, és erre addig kellene megoldást találni, amíg alacsonyak a kamatok.

Pániknak látszik, holott nirvána

A japán modell állítólagos hibáira vonatkozó uralkodó nézet feltehetően téves – véli Adair Turner, az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézetének elnöke.

Schmitt: Nem dőlhet hátra senki dölyfösen

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az ország eladósodottságával összefüggésben nem szabad egymásra mutogatni, hiszen az elmúlt időszakban mindenki erején felül költekezett, az országos és helyi vitákban pedig meg kell hallgatni mindenkit, még a leggyengébb erővel rendelkező pártok véleményét is.

Úszunk a devizahitelben - Ennyien nem tudnak fizetni

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt mind a jelzálog alapú, mind pedig a különböző fogyasztási kölcsönök népszerűsége. A lakást vásárlók, építők eleinte még a kedvező konstrukciójú, államilag támogatott forinthiteleket igényelték, azonban az állami támogatások befagyasztása után, az alacsonyabb törlesztőrészletek reményében a devizaalapú konstrukciók felfutása következett be – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szász: Nem látszott, hogy a devizahitelek gondot okozhatnak az országnak

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint a 2002 utáni fegyelmezetlen költségvetés, az akkori rossz gazdaságpolitika jelentős mértékben hozzájárult a forint- és devizahitelek közötti nagy kamatkülönbözethez, az alacsonyabb kamatok miatt a devizában nyújtott kölcsönök egyre népszerűbbek lettek.

Gémesi: A kötelező önkormányzati feladatok ellátása került veszélybe

A hitelek törlesztésének átütemezését kérte több önkormányzati szövetség is az elmúlt hetekben, egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a településeknek egyenként kell megállapodást kötniük a bankjaikkal. A városok, a megyék és a bankok képviselői abban egyetértenek, hogy a törlesztés mindenkinek érdeke. Az államra várnak azonban, hogy tegye elviselhetőbbé a mostani helyzetet.
Világgazdaság Piactér