felhőkarcoló

Toronyundor New Yorkban

A 20. század nagy részében New York városa volt a világcsúcstartó a toronyházak tekintetében. A legmagasabb, a legszebb és a legtöbb toronyház is Manhattanben állt. Időközben azonban alig akad építész, aki komolyan karcolgatni merné a felhőket New York felett: amikor a francia Jean Nouvel nemrég látványos lakótornyot tervezett, amely 381 méterével közvetlenül a Museum of Modern Art (MoMA) mellett nőtt volna ki a földből, azt a város építésügyi hatósága 60 méterrel megkurtította. Úgy vélték, a toronynak nem szabad versenyre kelnie a légtérért az Empire State Buildinggel.

Fékez a párizsi üzleti negyed

A mélyülő európai pénzügyi válság miatt akadozik Párizs modern üzleti negyedének, a 14 négyzetkilométeren elterülő La Défense-nek a nagyszabású – bővítést, illetve bontást és korszerűsítést, valamint a közlekedési infrastruktúra javítását egyaránt magában foglaló –, kilencéves fejlesztése, amelyet még 2005 végén jelentettek be.

Hatalmas viták a "mini-Manhattan" miatt – Galéria

A román fővárosban óriási vitát váltott ki, hogy a kormány toronyházakból álló negyedet építtetne a történelmi városközpont közelébe. A tervezők által Esplanada City Center nevű komplexum építési költségei elérhetik az 1 milliárd eurót.
Világgazdaság Piactér