Újabb felhőkarcolót vett Amerikában Amancio Ortega, a spanyol Inditex alapítója és többségi tulajdonosa. Mint ismert, ehhez az Inditexhez tartozik egyebek mellett a Zara és a Bershka divatcég is.

Founder and chairman of the Inditex fashion group Amancio Ortega sits in a car at the end of the 32nd edition of the A Coruna International Show Jumping competition at the Casas Novas Equestrian Centre in Arteixo, on July 31, 2016. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Fotó: Miguel Riopa / AFP

A világ harminc leggazdagabb embere közé tartozó spanyol milliárdos ezúttal az Egyesült Államok északnyugati csücskében, a Csendes-óceán partján fekvő Seattle-ben vásárolt be, mintegy 323 millió dollárért megszerezve egy 133 méter magas lakóépületet, a Kiara Towert.

Ortega az épületet – melyben 461 luxuslakás található – azonban nem az Inditexen keresztül, hanem a Pontegadea nevű tőzsdén kívüli vállalata közbeiktatásával vette meg – közölte csütörtökön a Pontegadea szóvivője.

Korábban ugyanez a vállalat vásárolt meg 500 millió dollárért egy 64 emeletes, szintén luxuslakásokból álló felhőkarcolót New York pénzügyi negyedében.

A Pontegadea világszerte vadássza az ingatlanokat, Spanyolországban viszont az energetikai infrastruktúrába történő befektetésekre összpontosít.

Amancio Ortega befektetési cége egyébként idén vásárolta meg a Royal Bank Plaza torontói felhőkarcolót, valamint szintén ebben az évben került a tulajdonába Skócia egyik legmagasabb irodaháza is.

Az Inditex tulajdonosa várhatóan a jövőben sem áll le a felhőkarcolók vásárlásával, hiszen a világ legnagyobb ruházati kiskereskedő cégének továbbra is jól megy – derül ki szerdán közzétett gyorsjelentéséből.

A konszern bolti és online eladásai február és október között az elemzők által vártnál gyorsabb ütemben, 19 százalékkal nőttek, amiben szerepet játszott, hogy tavasz óta több mint 5 százalékkal emelt az árain.

A kilenc hónap alatt elért 23 milliárd eurós árbevételből a legutóbbi három hónapban 8,3 milliárd euró jött össze, negyedmilliárddal több az elemzői konszenzusnál.

Az Inditex három negyedéves adózott nyeresége ezalatt az előző év azonos időszakához mérten 600 millió euróval, 3,1 milliárd euróra nőtt.