FINANSZÍROZÁS

Takaréklángon ég a vállalati hitelpiac

Júniusban is negatív volt a tranzakciók egyenlege a vállalati hiteleknél, vagyis még nem sikerült semlegesíteni a koronavírus-járvány hatásait.

Többletes lehet a finanszírozási képesség

Az uniós források beáramlása a GDP 0,4 százalékának megfelelő többleten tarthatja a finanszírozási képességet, jövőre pedig minden külső sérülékenységi mutató javulhat.

Megtorpant áprilisban a céges hitelpiac

A várakozásoknak megfelelően szerény teljesítményt hozott az április a vállalati hitelpiacon is. Az első négyhavi adatok ugyanakkor még mind a hitelállománynál, mind a tranzakcióknál stabil növekedést mutatnak.

Hátrányba kerülhetnek a kistelepülések

A kormány számításai szerint jövőre nagyjából 3000 milliárd forintból gazdálkodhatnak az önkormányzatok. A szektor hiánya GDP-arányosan 0,1 százalék lehet.

Erős a kínálat lakáshitelekből

A kínálati oldalt nem különösebben tépázta meg a járványhelyzet, ami a lakáshiteleket illeti: jelenleg is minden jelentősebb hazai szereplőnél fut valamilyen akció. Leginkább egyes kezdeti költségeket engednek el a bankok, vagy kamatkedvezményt ajánlanak az ügyfeleknek.

Nyugalom honol a régió kötvénypiacain

A járványhelyzet nyomán a kormányoknak rengeteg pénzre van szükségük lehetőleg azonnal, hogy finanszírozni tudják a gazdaság újraindításához és magasabb fordulatszámra pörgetéséhez szükséges programokat.
Világgazdaság Piactér