Pénz- és tőkepiac

Átrajzolta a hitelpiacot a babaváró támogatás

Nagyon szép kar­riert futott be történetének első évé­ben a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású babaváró konstrukció.

Nagyon szép kar­riert futott be történetének első évé­ben a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású babaváró konstrukció. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint

az indulás – 2019 júliusa – és május vége között eltelt tíz hónap alatt 722,1 milliárd forintra ugrott az érin­tett családoknál lévő állomány, ami a lakosságnál lévő teljes hitelmennyiségnek már a 9,7 százalékát tette ki.

A babaváró megjelenése persze szinte minden fontosabb lakossági hiteltermék részesedésénél csökkenést hozott a májusig számolt egy év alatt: a lakáshitelek súlya például 54,7-ről 50,4 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig 15,3-ről 11,6 százalékra olvadt a háztartások portfóliójában. Egyedül a személyi kölcsönöknek sikerült szinten tartaniuk a részesedésüket, amely változatlanul 12,4 százalékos.

Fotó: Kallus György / VG

A támogatott konstrukció gyors előretörése persze érthető annak tükrében, hogy a tavaly júliusi megjelenés óta ritkán csökkent 50 milliárd forint alá az új szerződések havi mennyisége. A koronavírus-járvány által leginkább érintett áprilisban és májusban is rendre 46 milliárd forint feletti értékben születtek szerződések, vagyis ennél a konstrukciónál a járvány sem okozott drámai keresletcsökkenést.

A babaváró kölcsönnek kulcsszerep jutott abban is, hogy a lakáscélú és a fogyasztási hitelek – folyószámlahitelek nélkül számolt – új szerződéseinek összege 882,8 milliárd forintra emelkedett az év első öt hónapjában, és 26 százalékkal volt magasabb 2019 azonos időszakához képest. Ha ugyanis a képletből kivesszük a babaváró első öt hónapban elért, közel 264 milliárd forintját, akkor a fogyasztási hitelek új szerződéseinek összege 24,7, az új lakáscélú és fogyasztási kölcsönök együttes mennyisége pedig 11,6 százalékkal esett volna vissza.

Ha pedig a jelenlegi trendek folytatódásával számolunk – vagyis azzal, hogy továbbra is visszafogott lesz a kereslet a fogyasztási hiteleknél, a babavárónál viszont stabil marad –, akkor a babaváró piaci súlya továbbra is gyorsan emelkedik majd.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

hitel babaváró FINANSZÍROZÁS
Kapcsolódó cikkek