Magyar gazdaság

350 ezer kkv-t érintett hátrányosan a járvány

Az MFB Csoport kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladta a 2200 milliárd forintot – mondta Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója a VG szerdai konferenciáján, hozzátéve, ez kulcsfontosságú eredmény a COVID-19 járvány okozta gazdasági hatások enyhítése terén.

Kifejtette: az MFB legfontosabb feladata a pénzügyi hiányosságok kezelése, a kedvező finanszírozási lehetőségek biztosítása azokon a területeken, ahol a piaci szereplők nem, vagy csak részben tudnak finanszírozást nyújtani. Emellett a idején az MFB Csoport feladatai közé tartozik a gazdaság élénkítése, a COVID-19 járvány alatt és után is a negatív gazdasági hatások enyhítése.

Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója
Fotó: VG

Rámutatott: a becslések szerint 350 ezer kis- és középvállalkozást érintett hátrányosan a COVID-19 járvány, kiemelten az idegenforgalom, a vendéglátás, a kultúra, a sport és közlekedés területén működő cégeket.

Sipos-Tompa Levente kifejtette: az MFB Csoport számos hitel-, tőke- és garanciaprogramot indított el rekord idő alatt a koronavírus-járvány alatt. A csoport március 1-én elkezdte a Növekedési Garanciaprogramot, idén március 8-án elindították a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt.

Az MFB 2021-ben nyújtott finanszírozása május végéig meghaladta a 615 milliárd forintot.

A legsikeresebb termékek közé tartozik a KKV Technológia Hitelprogram, MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogram, MFB Krízis MFB Krízis Hitel Plusz és a Garantiqa Krízis Garanciaprogram – mutatott rá.

Sipos-Tompa Levente emlékeztetett: az MFB idén tavasszal elindította a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amely igen sikeres konstrukciónak bizonyult, 2021. június 07-ig 6800 vállalkozástól fogadtak be hitelkérelmet, a lekötött keretösszeg több mint 55 milliárd forintot ért el. Rámutatott: különösen a vendéglátás, kiskereskedelem, turizmus területén működő vállalkozások érdeklődtek a kedvező feltételű kölcsön iránt, az átlagos hitelösszeg 8,7 millió forintra rúgott.

A közép-magyarországi, a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régiók vállalkozásai érdeklődtek a legaktívabban a konstrukció iránt.

Sipos-Tompa Levente jelezte: a Növekedési Garanciaprogram eredményeit nézve 2021. június 07-ig a befogadott kérelmek mintegy 110 milliárd forintot tett ki, a szerződéskötések összege 50,2 milliárd forintot ért el.

Az MFB a 2014-2020 programozási időszakban EU pénzügyi eszközök végrehajtására kijelölt szervezetként múködött. A ciklus alatt több, mint 800 milliárd forint értékben alakítottak ki az EU pénzügyi termékeihez kötődő hitel- és tőkeprogramokat. A 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus hiteltermékeit 100 százalékban lefedték a befogadott igények. Az MFB országosan 642 MFB Pontból álló hálózatot működtet, ennek egyik eredménye, hogy mintegy 25 ezer magyar család és 22 ezer kkv fordult hiteligénnyel az MFB Pontokhoz.

hitelgarancia Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Sipos-Tompa Levente koronavírus járvány Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön FINANSZÍROZÁS tőkegarancia
Kapcsolódó cikkek