Frankfurter Allgemeine Zeitung

A Siemens kész rákínálni a GE ajánlatára az Alstom energetikai részlegére

A Siemens kész tovább "édesíteni" ajánlatát a francia Alstom gépipari konszern energetikai részlegének megszerzésére - írja a francia Les Echos napilap. A lap belső forrásokra hivatkozó értesülése szerint a Siemens az Alstom energetikai részlegének megszerzése fejében felajánlott vasúti szerelvény üzletágához kész "hozzácsapni" vasúti forgalomirányítási és jelzőberendezés üzletágát is. A Siemens a General Electric (GE) által a múlt hónapban tett 17 milliárd dolláros akvizíciós ajánlatot múlná felül. Arnaud Montebourg francia ipari miniszter a héten a német Frankfurter Allgemeine Zeitung lapnak úgy nyilatkozott, hogy Franciaország számára előnyösebbnek tartja a Siemens ajánlatát, mivel az együttműködésről szól, míg a GE ajánlata csak akvizícióról. A miniszter pénteken Németországba utazott a Siemens potenciális ellenajánlatának a megvitatására. A GE ajánlatát Francois Hollande államfő is elégtelennek nevezte. Az Alstom viszont a GE ajánlatát részesítené előnyben. A Les Echos lap szerint a francia hivatalos körök ajánlatának feljavítására kívánják rávenni a General Electricet, például úgy, hogy adja át az Alstomnak vasúti jelzőberendezés üzletágát. Az Alstom a héten jelezte, hogy érdekelné is a GE vasúti jelzőberendezés üzletágának az átvétele.

Orbán Viktor "harcra kész" - Osztrák és német kommentárok

Az osztrák és német lapok többnyire Orbán Viktor harciasságát emelték ki az Európai Parlamentben történt bemutatkozásakor, amelynek során a magyar EU tanács elnöksége képviseletében a munkaprogramját ismertette az európai törvényhozók előtt.

FAZ: Orbán ne játssza a fekete lovagot!

A magyar miniszterelnök strasbourgi beszéde és néhány EP-képviselő izgatottsági rohama után itt az ideje a verbális leszerelésnek és a magyar médiatörvényről zajló vita objektív mederbe való terelésének - állapította meg csütörtöki kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Világgazdaság Piactér