Magyar gazdaság

Idő előtti munkapiac-nyitást javasol Berlinnek az EU

Eltúlzottnak nevezte a kelet-közép-európai munkavállalókkal szembeni német és osztrák félelmeket Andor László szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős uniós biztos.

A régi tagállamok közül csak Berlin és Bécs élt azzal a lehetőséggel, hogy 2011 májusáig haladékot kért munkapiaca teljes megnyitására.

Andor szerint a zökkenőmentes átmenet érdekében kívánatosnak tartaná, ha Németország már a május 1-i hivatalos határidő előtt fokozatosan megkezdené a korlátok leépítését. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva a biztos a német félelmek kapcsán arra is rámutatott: Nagy-Britannia példája jól bizonyítja, milyen sokat profitálhat egy nyugati tagállam a jól képzett kelet-közép-európai munkavállalók tömeges bevándorlásából.

Ráadásul a lengyelek milliós nagyságrendű migrációja semmilyen negatív hatással nem volt a brit társadalmi stabilitásra, sokan pedig már haza is tértek a vendégmunkások közül – tette hozzá.

A válság és a  kivándorlási hajlandóság közötti kapcsolatot firtató kérdésre válaszolva Andor Spanyolország példáját hozta fel, ahol a rekord mértékű, 20 százalékos ellenére is sokkal kisebb a kivándorlási kedv, mint az EU-ban 2009-ben egyedüli országként növekedést produkáló Lengyelországban.

Andor, különösen a társadalmi félelmekre tekintettel, célravezetőnek tartaná az általános bevezetését Németországban.

Frankfurter Allgemeine Zeitung szociális ügyek andor lászló
Kapcsolódó cikkek