A britek és a hollandok támogatására is számít a német pénzügyminiszter, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint az Európai Bizottság átszervezését szeretné elérni. Wolfgang Schäuble szerint a görög válság során bebizonyosodott: a brüsszeli testület túllépett hatáskörén, politikai szerepvállalása akadályozza abban, hogy betöltse eredeti funkcióját, vagyis az uniós jogszabályok betartásának felügyeletét. Ezért az olyan feladatokat, mint például a versenyszabályok betartatása, független testületeknek kellene átvenniük, Brüsszel pedig politizálhatna.

Tény, hogy a tavaly Jean-Claude Juncker vezetésével hivatalba lépett bizottság az elődeinél aktívabb politikai szerepet vállal. Az euróországoknak mentőprogramot biztosító trojka tagjaként viszont korábban is aktívan részt vett olyan hiteltárgyalásokon, mint amilyen a görögökkel zajlik. Schäuble azonban úgy látja, Juncker túllépte a bizottság ellenőrző szerepkörét, amikor többször személyesen tárgyalt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, megerősítve őt abban, hogy politikai megállapodást harcoljon ki.

A megállapodás feltételeinek lefektetése az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup feladata lett volna – véli a pénzügyminiszter –, mivel a hitelt a tagállamok nyújtják. Valójában az ő feladata is volt, hiszen – mint Juncker többször hangsúlyozta – a bizottság és a tagállamok is az Eurogroup döntésének nyomán kapott vagy nem kapott felhatalmazást. Ez újabb problémát vet fel: az Eurogroup csupán konzultatív testület a pénzügyminiszteri tanácson belül, hivatalosan nincs semmilyen döntési jogköre. Az euróövezeti vezetés kialakítása emiatt is napirendre került az elmúlt hónapokban, az elgondolást támogatja Berlin és Párizs is.