Pénz- és tőkepiac

Nagyvonalú a magyar IMF csomag - Így látják a németek

Nagyvonalú segélycsomag a kis Magyarországnak, Az IMF és az Európai Unió megmenti Magyarországot a csődtől - ilyen, s ehhez hasonló címekkel számoltak be a legtekintélyesebb német újságok csütörtökön a felajánlott nemzetközi készenléti segélyről.

A pénzügyi körök lapja, a Handelsblatt cikkének bevezetőjében arról írt, hogy a segélycsomag váratlanul nagy, a nemzetközi pénzpiacokon eredetileg a több mint 20 milliárd eurónak a felével számoltak. Az újság beszámolt arról, hogy a kedvezően reagált a csomag hírére, s a forint értéke az euróval szemben a válság előtti szintre emelkedett.

A Handelsblatt értékelése szerint az ország ezzel túljutott a legrosszabbon. A Handelsblatt emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi válság Magyarországot rendkívül nehéz helyzetbe hozta. ennek okaként első helyen a nemzetközi összehasonlításban különösen magas külföldi eladósodást említette, s utalt arra, hogy az elmúlt hetekben a forint mintegy 20 százalékot veszített értékéből, a budapesti tőzsdén az árfolyam-esés jóval meredekebb volt, mint másutt, s a külföldi beruházók csődtől tartva megkezdték pénzük kivonását az országból.

Az újság beszámolt a Nemzetközi Valutaalap, az és a Világbank, továbbá az Európai Központi bank felajánlásaiból összeálló segélyről, majd hozzátette: a lakosság számát tekintve ötször olyan nagy Ukrajna a nemzetközi valutaalaptól csak 13 milliárd eurót kap.

A Handelsblatt nemzetközi megfigyelőket és pénzügyi szakértőket idézve úgy értékelte: a viszonylag kis Magyarországnak felajánlott rendkívül magas összeg jelzés egész Kelet-Európának. "Ezzel ugyanis csírájában fojtható el minden olyan aggodalom, hogy Magyarország problémás esetté válhat" - idézte a lap az Erste Bank egyik bécsi Kelet-Európa-szakértőjét. Magyarország esetében a térség egyik központi országa kap támogatást azzal a céllal, hogy megakadályozzák a válság átterjedését más országokra. Ezzel egy időben az Európai Unió jelzi szolidaritását a még ténylegesen fiatal tagállamokkal - tette hozzá a szakértő.

A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió utoljára a kilencvenes évek elején Olaszországot részesítette hasonló segélyben. Jelenleg Magyarországon és Izlandon kívül egyelőre egyetlen további ország sem folyamodott uniós segélyért - írta a lap, idézte ugyanakkor az Európai Bizottság pénzügyi biztosát, Joaquín Almuniát, aki kijelentette: "Tudjuk, hogy más tagállamok, illetve szomszédos országok is nagy nyomásnak vannak kitéve."

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung bevezetőjében azt emelte ki, hogy a nemzetközi valutaalap, a Világbank és az Európai Unió a mentőcsomaggal a befektetők bizalmát kívánja helyreállítani. Az újság ugyancsak bécsi, továbbá budapesti szakértőket idézett azzal kapcsolatban, hogy a felajánlott támogatás elegendő az esetleges csőd miatti aggodalmak eloszlatásához.

A Berliner Zeitung szerint az Európai Bizottságban erősödik a félelem amiatt, hogy Magyarország nem marad egyedi eset. Egy bizottsági dokumentumra hivatkozva a lap arról írt, növekszik az aggodalom más kelet-, illetve közép-európai tagállamok miatt is. A dokumentum neveket nem említett, de a Berliner Zeitung szerint Brüsszelben lehetségesnek tartják, hogy Románia és Bulgária vagy a Balti-államok is hamarosan hiteltámogatásért folyamodnak.

Berliner Zeitung IMF Magyarország Frankfurter Allgemeine Zeitung pénzügyi körök Handelsblatt árfolyam-esés Financial Times Deutschland
Kapcsolódó cikkek