gyakorlat

Hiába akarják Orbánék, a cégek nem kérnek a szakmunkásokból

A szakmunkást foglalkoztató cégek csaknem hatvan százaléka zárkózik el attól, hogy szakmunkás-diákot fogadjon a szakmunkásképző iskola helyetti gyakorlati képzés keretében, ahogy azt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolja – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011. áprilisában végzett a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében végzett felméréséből.

Szakmunkástanulók a magyar Audinál

Az Audi Hungaria Motor Kft-nél közel 150 szakmunkástanuló pályázott a tíz szakmában kínált gyakorlati helyekre. A felvételi vizsga után 85 szakmunkástanuló kezdi meg gyakorlati idejét a vállalatnál februárban. A moduláris szakképzés keretében megvalósuló gyakorlatorientált képzés fejlesztéséhez új, csúcstechnológiájú berendezéseket állítottak üzembe.

A minőség rovására menne a gyakorlati félév eltörlése

Nem ért egyet és nem támogatja a hetedik gyakorlati félév eltörlését a Magyar Rektori Konferencia (MRK) – áll a társaság tegnapi közleményében. Indoklásuk szerint A szakmai gyakorlat – amelynek bevezetését az MRK és intézményei többször is javasolták – a XXI. század felsőoktatásának integráns része, amely nélkül a hallgatók nem szerezhetik meg a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen gyakorlati ismereteket.
Világgazdaság Piactér