Közélet

NATO-hadgyakorlatra mentek a svédek, az oroszoktól béreltek hozzá szállást

A márciusi NATO-hadgyakorlaton Norvégia mellett Svédország is részt vett. A csapataik az észak-norvégiai Troms turisztikai övezetben béreltek szállást. Utólag kiderült, hogy a kibérelt nyaralók orosz politikusok tulajdonában vannak. A svéd fegyveres erők szóvivője megnyugtatott, hogy az ott-tartózkodás ideje alatt feltehetően nem jutottak bizalmas NATO-információk az oroszok kezébe.

A márciusi NATO-gyakorlat alatt svéd és norvég katonákat szállásoltak el olyan nyaralókban, amelyeknek orosz politikusok az eredeti tulajdonosaik. A két ország elismerte, hogy valóban az orosz kézen lévő ingatlanokat bérelték ki a csapataik számára.

RADOM, POLAND - AUGUST 26: A paratrooper with NATO flag performs during the Air Show in Radom, Poland on August 26, 2023. The biggest air show in Poland remains two days and are held for the first time after a five-year break. Jakub Porzycki / Anadolu Agency (Photo by Jakub Porzycki / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
NATO
Orosz nyaralókban szálltak meg a svéd és norvég katonáknak a NATO-gyakorlaton / Fotó: AFP

A Nordic Response nevű NATO-gyakorlaton 13 tagország vesz részt 20 ezer katonával. A művelethez csatlakozó svéd és norvég katonák számára országaik az észak-norvégiai Troms turisztikai övezetben béreltek szállást. A területen még 2009-ben épültek nyaralóházak abból a célból, hogy bevonzzák a módos orosz turistákat – írta meg az Ukrainska Pravda.

A svéd sajtó arról írt, hogy a nyaralók olyan orosz politikusokhoz tartoznak, mint a murmanszki polgármester, Viktor Saigin, a duma murmanszki képviselőjének lánya, illetve az orosz nukleáris meghajtású jégtörő hajó flotta (Atomflot) vezetője, Alekszandr Tyimofejev.

Belarusz jövője: minden eldől az orosz–ukrán háborúban

Belarusz válaszúton, de sok múlik azon, hogyan alakulnak az események déli szomszédjában.

A tromsi nyaralókat szokták orosz nyaralóknak is nevezni, mivel a körzetben szinte kizárólag oroszok vásárolták fel az ingatlanokat. A terület emellett katonai szempontból fontosnak számít, mivel a norvég hadsereg főhadiszállása, valamint egy katonai repülőtér is a közelében van.

A svéd és a norvég sajtóban olyan cikkek jelentek meg, amelyek megerősítik, hogy a NATO-gyakorlatra küldött katonák ezekben a nyaralókban lettek elszállásolva a műveletek alatt. A svéd fegyveres erők sajtótitkára, Sofia Kalmeberg közölte, hogy szerencsétlen véletlenről van szó. 

Állítása szerint a katonák számára szállást intéző osztálynak nem volt tudomása az ingatlanok tulajdonosi viszonyairól.

Hozzátette, hogy feltételezhetően a nem áll fenn annak a veszélye, hogy a gyakorlat ideje alatt a nyaralókból bizalmas információk jutottak volna el az oroszokhoz.

A norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Stjore az eset után kijelentette, hogy meg fogják vizsgálni, hogy milyen külföldiek rendelkeznek ingatlannal Norvégiában, illetve azt is, hogy a külföldiek jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot.

 

gyakorlat háború Svédország orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek