BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
International Space Station captured with the full moon

Nyugtatgat a NASA: nincs vészhelyzet az űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomáson valójában nincs vészhelyzet, csak egy kiképzési gyakorlat hanganyaga szivárgott ki.

Véletlenül tett közzé egy hanganyagot egy szimulációról az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, amely arról szólt, hogy egy asztronautát nyomásvesztés miatti betegséggel kezelnek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Ezt követően a közösségi médiában azonnal elterjedt a hír, mely szerint vészhelyzet alakult ki az ISS-en.

International Space Station captured with the full moon, NASA
A Nemzetközi Űrállomás, háttérben a Hold / Fotó: GettyImages

A NASA élő YouTube-csatornáján közzétett hangfelvétel szerint az úgynevezett dekompressziós betegség tüneteit próbálják kezelni, többek között az űrhajósnak oxigént adnak és megpróbálják ráadni a szkafanderét

A betegség során nitrogén vagy más gázbuborék alakul ki a vérben a légnyomás változása miatt, ami halálos is lehet.

A felvételt számos felhasználó megosztotta az X-en, ami után az ISS fiókja jelzett, hogy valójában nincs szó vészhelyzetről, csupán egy gyakorlat hanganyaga tévedt el – írja a Reuters.

A magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradó időpontban, éjfél után 28 perckor sugárzott felvétel idején az ISS legénysége az alvóidejét töltötte, hogy egy csütörtöki űrséta előtt pihenjen.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.