Több mint 20 hajót vezényel az Ománi-öbölbe Oroszország, Kína és Irán, hogy egy közös hadgyakorlaton vegyenek részt. Ezzel együtt a térség kalózaira is lecsapnának.

Iran, Russia hold joint military drill in Arabian Sea
Kalózok elleni hadműveleteket gyakorol Oroszország, Kína és Irán.
Fotó:  Iranian Army / Handout / Anadolu Agency / AFP

Az orosz haditengerészet a csendes-óceáni flottája hajóit, a Varjag cirkálót és a Saposnyikov marsall fregattot vezényelte az öbölbe, ahol Kínával és Iránnal a Tengerészeti Biztonsági Öv – 2024 haditengerészeti gyakorlatot rendezik meg. A gyakorlat során olyan műveleteket hajtanak végre, amelyek a térségben közlekedő kereskedelmi hajók biztosítását szolgálják. Tesztelni fogják a felszíni és légi járművek elhárítását, illetve az elfogott hajók kiszabadítását is – írta meg a Ria Novosztyi.

A gyakorlatban a hadihajók mellett a haditengerészet helikoptereit is bevetik.

A Tengerészeti Biztonsági Öv gyakorlatot 2018 óta rendezi meg a három ország haditengerészete. Az idei lesz az első év, hogy csatlakozik hozzájuk Pakisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Omán, India és Dél-Afrika is. Az utóbbi nemzetek csak megfigyelőként lesznek jelen.

Menesztette a haditengerészet parancsnokát Putyin

A tengeren kifejezetten gyászosan alakul a háború az oroszok számára, ezt elégelhette meg az államfő. Ukrajna gyakorlatilag flotta nélkül tudott győzni a Fekete-tengeren.