BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtagadják a gyakorlatozást az izraeli vadászpilóták

Az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozás jegyében több tucatnyi tartalékos pilóta jelentett be, hogy a jövő heti gyakorlatot kihagyja. A bejelentés miatt attól tartanak a parancsnokok, hogy a pilóták kiesnek a bevetésekhez szükséges gyakorlatból.

Az izraeli légierő 69. vadászrepülő századának 40 tartalékos tagja közül 37 bejelentette, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozásul nem jelenik meg a szerdára tervezett gyakorlaton, de az esetleges bevetéseket változatlanul végrehajtják – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet, valamint a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Business And Economy In Tel Aviv Israeli flags are seen near Carmel Market (Shuk Ha'Carmel) in Tel Aviv, Israel on December 30, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Ezt a századot tekintik a légierő egyik legfontosabb egységének: részt vettek a szíriai atomreaktor elleni 2007-es támadásban és más, Izraelnek tulajdonított szíriai támadásokban is. 

A hadsereg vezetői szerint a gyakorlatmegtagadás súlyos incidens, ugyanis még a tartalékos vadászrepülők sem dönthetnek önhatalmúlag arról, hogy melyik feladatukat teljesítik. A bejelentés miatt attól tartanak a parancsnokok, hogy a pilóták kiesnek a bevetésekhez szükséges gyakorlatból „Március 8-án, szerdán a demokráciáról és a nép egységéről folytatott megbeszéléseknek és gondolkodásnak szenteljük az időt, és ezért ezen a napon nem jelentkezünk tartalékos szolgálatra, operatív tevékenység kivételével. A hét hátralévő részében a tervek szerint jelentkezünk” – írták a tartalékos pilóták feljebbvalóiknak a 12-es kereskedelmi tévécsatorna szerint.

A légierő parancsnoka kérésükre pénteken fogadott mintegy 50 tapasztalt pilótát, akik lapértesülések szerint a megbeszélésen kifejezték komoly aggodalmukat a tervezett igazságügyi átalakításokkal kapcsolatban, egyebek között amiatt, hogy különböző nemzetközi szervek – mint például a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – vádat emelhetnek ellenük.

A közel-keleti ország mindeddig azzal érvelt az ICC-nél tett panaszok ellen, hogy az izraeli igazságszolgáltatás elég erős és független az izraeli katonák által elkövetett jogsértések kivizsgálásához és ezek megítéléséhez. A Benjámin Netanjahu vezette kormány jogi lépéseinek bírálói azonban arra figyelmeztetnek, hogy a legfelsőbb bíróság hatalmának korlátozása éppen ezt az érvet fogja gyengíteni a nemzetközi porondon.

Iráni drónfejlesztőket célzott a damaszkuszi rakétacsapás

A szíriai kormányhoz közel álló forrás szerint a rakétacsapás vasárnap szíriai és iráni dróngyártó műszaki szakértők találkozóját érte. A támadásban egy szíriai mérnök és egy iráni tisztviselő halt meg, valamint egy magánlakás is megsemmisült.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.