gyógyszerkassza

Újabb nyissz-nyassz a gyógyszerkasszában

A gyógyszerkassza keretösszegét a hónap eleji tervekhez képest még tovább faragták: a 277 milliárd forintos induló összeg csökkenése már nem áll meg 230 milliárd forintnál, hanem 197-198 milliárd forintra zsugorodik az év egészét tekintve – jelenti az Equilor.

Gyógyszeripar: véget érhet az ágazat aranykora

Az utóbbi évtizedekben tapasztalt, nem ritkán kétszámjegyű növekedés helyett legfeljebb 1–2 százalékos emelkedés, de leginkább stagnálás várható a világ gyógyszerpiacán. Legalábbis ez derül ki a Scrip gyógyszeripari szaklapnak a brit Datamonitor piackutató intézet adataira épülő elemzéséből.

Szakértők: A kormány veszélybe sodorja a betegellátást

A magyar költségvetés egyre kevesebbet költ a gyógyszerek támogatására: 2009-ben ez még majdnem elérte a GDP 1,2 százalékát, az idén már csak körülbelül 0,7 százaléka lesz. A gyógyszertámogatási és -befogadási politika szigorítása miatt – jóllehet olcsóbban, de – egyre kevesebben és egyre szűkülő választékú orvossághoz jutnak hozzá. Új, innovatív készítmények tucatjai pedig egyáltalán nem hozzáférhetők a magyar betegek számára.

Továbbra sincs jelentős megtakarítás a gyógyszerkasszában

Pozitív előjellel, 2,78 milliárd forintos szufficittel zárta az első negyedévet az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap), ami pozitív elmozdulás az elmúlt évekhez képest. Üröm az örömben, hogy az egészségügyi költségvetés neuralgikus pontján, a gyógyszerkasszában továbbra sem sikerül érdemi megtakarítást elérni.

Spórolás a Széll Kálmán-terv helyett

Ma kell jelezniük az illetékes minisztériumoknak, hogyan spórolnának az idei gyógyszerkasszán és a 2013-as BKV-támogatásokon. Pedig ha a kormány nem késne a Széll Kálmán tervben ígértekkel, talán nem is kellene húzni a nadrágszíjon.

Húsba vágó átalakítások lesznek az egészségügyben

Kilenc egészségügyi törvény módosítása kerül hamarosan a honatyák elé. Húsbavágó közülük a passzív táppénz eltörlése és a gyógyszercégek megadóztatása, de vége a doktorok egzotikus utazásainak is.

OEP: mielőbb végre kell hajtani a kormány gyógyszerkassza-tervét

Az OEP főigazgatója szerint, ahhoz hogy ne lépjék túl a gyógyszerkassza idei évre tervezett 343 milliárd forintos keretét minél előbb végre kell hajtani a kormány által vázolt intézkedési tervet. Sélleiné Márki Mária szigorúbb szabályozást várna a gyógyászati segédeszközök tekintetében.
Világgazdaság Piactér