Cégvilág

Gyógyszerkassza - Így keményít be a kormány

Akciótervet fogadott el a kormány az idei 343,5 milliárd forintos gyógyszerkassza betartására, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül. Hatására az idén 26,3 milliárdos megtakarítás érhető el – mondta Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón.

Az államadósság csökkentését célzó Széll Kálmán-terv kapcsán csak elvi döntéseket fogalmazott meg a kormány a 2012–13-as évre. Ezek között van, hogy olyan gyógyszerügyi szabályozás kell, amely feltárja a tartalékokat, garantálja a betegek gyógyszerellátását és nem növeli a terheiket.

Az államtitkár úgy véli, a most elfogadott akciótervvel annak ellenére betartható lesz az idei gyógyszerkassza, hogy az első négy hónapban tetemes a túlköltés. Visszafogják ugyanis a nemkívánatos gyógyszerbefogadásokat, a súlyos gyógyszergyártói vétségek bírságát pedig a mostani 20 millióról 500 millióra növelik.

A hatóság honlapjára felkerül az orvoslátogatók listája, így követhető lesz, hogy a cégek befizetik-e utánuk a duplájára, 10 millió forintra növelt orvoslátogatói díjat, amelyet júliustól vezetnek be csakúgy, mint a jelenlegi 12 százalékos cégadó 20-ra emelését. Hozzáfognak azoknak a szerződéseknek az áttekintéséhez is, amelyekre a biztosítóval támogatásvolumen-megállapodást kötöttek a cégek. E három intézkedéstől 7,3 milliárdos többletbevétel várható.

A további 19 milliárd a tb-kassza kiadásainak csökkentésével érhető el. Júliustól bevezetik a preferált referencia-ársávot. E szerint egy adott terápiás csoportba tartozó készítményeknél a legolcsóbb kerülhet be a közgyógyellátotti rendszerbe, ez piacbővülést jelent a cégnek, így árversenyt generál.

többletbevétel Széll Kálmán-terv biztosító szócske tb-kassza gyógyszerkassza
Kapcsolódó cikkek