Közélet

A gyógyszerkassza 40 milliárd forintos megerősítésére lenne szükség

Újabb hárompontos javaslatcsomaggal állt elő az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Hárompontos javaslatcsomaggal támogatja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a kormány korszerű egészségügyet és hatékony gyógyszerpolitikát célzó munkáját, jelentette be Holchacker Péter, az AIPM igazgatója

Ennek értelmében

a gyógyszerkassza 40 milliárd forintos megerősítése, a gyógyszerbefogadások bürokratikus elemeinek lebontása és a gyógyszeripari különadók egészségügy érdekében történő felhasználását hangsúlyozzák.

Fotó: Shutterstock

Az igazgató hozzátette,

jelenleg Európában hétezer új gyógyszerkészítmény áll fejlesztés alatt, a központilag törzskönyvezett készítmények mintegy 60 százaléka soha nem jut el Magyarországra.

Ahhoz, hogy a gyógyszerkassza tekintetében utol érjük a visegrádi országokat, legalább 20 milliárd pluszforrásra lenne szükség. Az elmúlt 12 évben nettó értéken nem nőtt a gyógyszerekre költött közkiadások mértéke hazánkban. Amennyiben a 2020-as költségvetéssel elindul a gyógyszerkassza bővülése, Magyarország gyorsan megkezdheti a felzárkózást a szomszédos országok mutatóihoz – mondta az AIPM igazgatója.

A gyógyszeripart sújtó különadók strukturális átalakítása pedig annak érdekében javasolják, hogy az iparág által befizetett közel 100 milliárd forintot a hazai egészségügy érdekében használják fel, például betegregiszterek kialakítására.

innovatív terápiák gyógyszerkassza AIPM
Kapcsolódó cikkek