Novatek

Kényszerpihenőre ítélt LNG-tankerek

Az iráni olajexportra vonatkozó amerikai szállítási tilalom áldozata lett a jeges-tengeri LNG-flotta egy része. Az érintett Yamal LNG JV szorult helyzetét a riválisai könyörtelenül kihasználják.

Kap a Rosznyefty 48,8 milliárd dollárt

Az orosz Nemzeti Jóléti Alap terhére 48,8 milliárd dollárra tart igényt a Rosznyefty orosz állami olajipari óriás, kérését az ország energiaminisztériuma már jóváhagyta, írja az Itar-TASZSZ. Kap pénzt a Novatek is.

Moszkvai mentőövet kaphat a Rosznyefty és a Novatek

Oroszország kész Nemzeti Jóléti Alapjából pénzügyi mentőövet dobni a Rosznyefty (Rosneft) vezető olajvállalatnak és a Novatek földgáztermelő cégnek, amelyek a nyugati szankciók miatt több tízmilliárd dolláros segítséget kértek az államtól - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szombaton.

Rontott a Gazprom

Európában – rubelre vetítve – 4,24-szer olyan drágán kelt el az orosz gáz 2012 első kilenc hónapjában, mint Oroszországban, míg a FÁK országokban érvényesített ár az európai átlag 81 százaléka volt, derül ki az eladó Gazprom legfrissebb jelentéséből. Az orosz társaság a vizsgált időszakban kevesebb gázt adott el, mint az előző év első háromnegyed évében, s bár összességében nőtt az árbevétele, az üzemi és az adózott eredménye romlott. Elemzők szerint 2013 sem lesz könnyebb a számára. Egyelőre például csak növelte a költségeit az Északi Áramlat második vezetékének múlt év végi beüzemelése, folyik ellene az uniós vizsgálat erőfölénnyel való, feltételezett visszaélés miatt, európai piacán pedig előretört fő riválisa, az olcsóbb gázt adó Norvégia.

Óriás megbízás - Lesöpri a konkurenciát az orosz állami olajmamut

A 70 százalékban állami ellenőrzésű, oroszországi Rosznyefty társaság egy olyan hatalmas gázszállítási megbízást kapott, amellyel egyúttal hosszú évekre beszűkítette a helyi piac legnagyobb független szereplője, a Novatek mozgásterét. Utóbbi részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett a hírre, hogy rivális elnyert előle egy 25 évre szóló, 80 milliárd dolláros szerződést.

Oroszországban már nemet mondott az államnak az E.On

A Novatekkel kötött gázszállítási szerződés értéke nagyjából 702 milliárd rubel (22 milliárd dollár) – olvasható az E.On Russia, a német E.On oroszországi leányvállalata közleményében.
1
Világgazdaság Piactér